Pe de altă parte este nevoie să știi să dozezi afecțiunea pentru a nu face din el un „fătălău” care se va maturiza mai greu sau niciodată. Dar, spune Cristina, „a-l crește bine înseamnă a-i cultiva personalitatea și respectul de sine într-un mod care să nu îl facă nici prea moale, dar nici grosolan”.

Nu tolera violența

În anumite privințe, a educa un băiat este același lucru cu a educa o fată. Dar cu fetița poți relaționa ușor gândindu-te la copilăria ta, cu „flăcăul” e mai greu. La asta se mai adaugă păreri greșite cum că nu are voie să plângă sau că e în regulă să fie mai violent. Dacă se înfurie ușor și vrea să-și rezolve conflictele prin bătaie, psihologul te sfătuiește să nu-i încurajezi un astfel de comportament. Totodată, nu trebuie să răspunzi la fiecare țipăt al copilului, dacă el alege să-și exprime astfel nevoile. Pe de altă parte, un băiat are nevoie de admirația mamei pentru a crește ca adult care are încredere în el însuși. Nu înseamnă să-l lauzi pentru calități inexistente sau chiar pentru mici obrăznicii, ci să îi arăți că observi și îi încurajezi reușitele și talentele pe care le are.

Iubirea îl întărește

Nu te feri să îi arăți dragoste, de teamă să nu ajungă un „fătălău”. Din contră, iubirea mamei dovedită prin gesturi și vorbe îl va face să crească puternic și îi va încuraja masculinitatea. Îl va face mai curajos. Nu trebuie nici să îl protejezi excesiv. Va dori să exploreze mai mult și va face mai multe năzbâtii ca o fată. „Fie că discutăm de fetițe sau de băieți, crește-ți copiii astfel încât să le cultivi independența. Lasă-i să decidă pentru ei înșiși, dă-le responsabilități potrivite pentru vârsta lor și încurajează-i să experimenteze lucruri noi”, te îndeamnă Cristina. Bineînțeles, este normal să îi impui niște limite stabilite de tine, pentru că este nevoie și de disciplină.

Sursa foto: thinkstockphotos.com