Nu este niciodată mulțumit de tine. Te critică la tot pasul și te face să te simți că nu ești în stare de nimic. Oare ce ar fi de făcut când ai un astfel de partener?

De ce s-a schimbat?

”Cuplul are un istoric în comun”, remarcă specialistul adăugând: ”chiar dacă la început, exigența partenerului nu era așa de pronunțată, partenera a fost de acord cu un comportament superior și obsesiv din partea soțului”. Dacă te afli în această situație, ar fi bine să te înțelegi pe tine însăți, să-ți dai seama de ce ai tolerat sau ai dorit ceva anume la început și acum nu mai ești mulțumită. După aceea, încearcă să comunici cu el concluziile la care ai ajuns și să faceți un plan de schimbare, dacă și el își dorește asta.

Comunica sincer cu el

Psihoterapeutul te sfătuiește să ”comunici sincer cu el și să-i arăți calitățile, dar și limitele pe care le ai. Există un perfecționism pozitiv, însă ce se situează peste o anumită limită duce la depresie, anxietate, furie, rușine, gândire de tip alb-negru (sau ”sunt în stare sau nu să fac ceva anume”), gândire catastrofică (dacă nu reușesc fac ceva viața mea e terminată) și comportamente distructive pentru relație. Dar există anumite tehnici care pot pondera perfecționismul partenerului”.

Fără pretenții inutile

Este bine ca amândoi să aveți clară lista voastră de priorități și să alegeți din aceasta ce este important și ce nu. De exemplu, aveți nevoie să mâncați, iar o mâncare gustoasă este de dorit. Dar felul în care gătești nu trebuie să fie la nivel de master chef. Aveți nevoie de o casă curată și ordonată, dar dacă ai prea multă treabă și nu ai timp, este în regulă să lași lucruri care nu sunt la locul lor. Este esențială și empatia, să îl tratezi pe celălalt cu înțelegere și dragoste, nu ca pe un ”angajat” dator să-ți îndeplinească și cele mai mici dorințe. Găsește bucurie în micile gesturi pe care le faci pentru soțul tău și arată-i că apreciezi, la rândul tău, ceea ce face el pentru tine. Nu în ultimul rând e nevoie și să accepți criticile, dar și greșelile. Nimeni nu e perfect, nici măcar el.

Sursa foto: thinkstockphotos.com