Tradiția Zânei Măseluță

Părinții români au început să adopte tradiția ”Zânei Măseluță”, acea de a le spune copiilor să lase dintele de lapte sub pernă, pentru primi o sumă modică de bani de la acest personaj de poveste. Ei le povestesc micuților că ea vine și ia dintele și le lasă în schimb câteva monede.

Tradiția cu zâna măseluță și dinții de lapte este destul de veche, mai ales în țările de limbă engleză. Psihologii sunt de părere că păriții au încercat să-și consoleze, astfel, copiii care trec prin această experiență dureroasă. La noi, bunicii își îndeamnă copii să arunce dințișorii după casă. Alte culturi din întreaga lume au, de asemenea, tradiții specifice care implică dinții copiilor.

La ce poți folosi dinții de lapte

Dar ce faci cu dintele după ce-l iei de sub perna copilului? Unii oameni îi păstrează cu sfințenie, dar mulți, pur și simplu, îi aruncă. La urma urmei, ce poți face cu un dinte de lapte care i-a căzut copilului tău? După cum se pare, dinţii de lapte într-adevăr pot aduce noroc, dar este vorba mai puțin despre magie și mai mult despre descoperirile științei.

Un studiu realizat în anul 2003 a arătat că dinții de lapte sunt o sursă bogată de celule stem, care sunt ca protocelulele care pot fi cultivate în mai multe tipuri de celule, dacă este necesar. Acest lucru înseamnă că, dacă mai târziu în viață, un copil are nevoie de țesut înlocuitor indiferent de motiv, celulele stem din dinții lor de lapte pot fi folosite pentru a crește țesutul necesar. Potențial, practica de stocare a dinților de lapte ar putea salva vieți și trata o varietate de boli”, explica dr. Andra Custură.

Condițiile în care trebuie păstrați

Dr. stomatolog Andra Custura

Dr. stomatolog Andra Custura

Pentru a putea fi folosiți mai târziu pentru recoltarea de celule stem, ”dinții de lapte trebuie să fie păstrați în stare proaspătă. Trebuie să fie integri, nu afectaţi de carii sau de infecţii. Celulele stem se degradează și își pierd eficacitatea în timp dacă nu sunt stocate şi depozitate corect. În alte țări există deja servicii specializate pentru a păstra în mod corespunzător dinții copiilor lor. Aceștia sunt plasați într-un seif cu azot lichid de crioconservare și în acest caz celulele stem vor rămâne intacte și utilizabile peste ani de zile. Sper că vom reuşi să facem şi noi aşa ceva în România şi că educaţia medicală va creşte şi la noi în ţară şi vor fi din ce în ce mai mulţi oameni atenţi la aceste detalii care pot salva viaţa în situaţii de criza ”, adaugă dr. Andra Custură. În cazul în care mai târziu, chiar și la maturitate, va avea nevoie de celule stem, dinții sunt scoși din depozitare. Vor fi transportați la medicul care va extrage din ei celulele salvatoare.

Sursa foto: 123rf.com