Vestea bună este că nu este nevoie să investești în materiale scumpe atestate ca fiind Montessori. Ba din contră. Ar trebui, în primul rând, să te debarasezi de lucrurile în plus. Prea multe jucării, lucruri care nu sunt folosite și aglomerează casa nu au ce căuta la tine. Acestea îi fac pe micuți să fie neatenți și duc la împrăștiere.

Cum ar trebui să amenajezi locuința pentru educație Montessori la tine acasă

Ar fi bine să ai un mobilier adecvat la înălțimea copilului. Nu trebuie să fie lucruri scumpe. Pot fi simple scăunele și mese din lemn, pe care să le vopesești în culorile preferate ale micuțului acasă. Coboară-te la nivelul lui și uită-te cum vede el camera. Poate găsești anumite lucruri dezagreabile care se văd doar de la această înălțime. ”Copilul are ocazia de a absorbi ordinea din mediu și o poate transforma într-una interioară”, spune pedagogul Ana Prepeliță. Același principiu poate fi aplicat și atunci când se joacă. ”Pe cât posibil, după ce a terminat să se joace cu o jucărie, să o pună la loc la raft înainte de a luat alta. Aceasta îl ajută să mențină ordinea dar mai ales să se poată concetra pe o activitate fără a fi distras de alte obiecte care nu stau la locurile lor”.

Lista Montessori: ce poate face un copil în funcție de vârstă

Ce jucării ar trebui să ai la dispoziție pentru a face educație Montessori la tine acasă

Pedagog Ana Prepeliță

Pedagog Ana Prepeliță

Pedagogul nu recomandă ”jucariile care ar putea fi înlocuite cu activități casnice reale. Nu sunt indicate cele care suprastimulează copiii prin diversitatea excesivă. În plus, o idee bună este ca jucăriile de pe raft să fie rulate periodic și înlocuite cu altele, după o perioadă. Vezi ce anume îi place copilului tău la un momentdat și pune-i la dispoziție doar acele obiecte. Cele care sunt accesibile lui ar trebui să fie într-o cantitate potrivită ca nici să nu-l plictisească, dar nici să nu-l sufoce atunci când vine vorba să le strângă”. Pe lângă jucării sau alte activități pedagogice, foarte importanți sunt tovarășii de joacă. ”În familie, copiii au ocazia să joace rolul celui mai mic care are de învățat de la cei mai mari, dar și invers”, spune Ana Prepeliță.

Citește și: Faci și tu această greșeală comună în educația copilului?

Sursa foto: 123rf.com