Neuronii-oglindă au fost descoperiți la nivelul cortexului cerebral în anul 1996 de Giacomo Rizzolatti împreună cu echipa sa din Parma, Italia.

Neuronii-oglindă ne-au permis de-a lungul veacurilor să învățăm rapid prin imitare, să absorbim fără efort informația în subconștient. Mai apoi, proiectăm și răspândim din nou în lume informația primită prin propriile noastre acțiuni, mod de gândire și abilități dobândite.
În același timp, psihologul Laura-Maria Cojocaru afirmă că suntem suma celor 5  persoane cu care petrecem timpul în mod obișnuit. În realitate pot fi mai mulți sau mai puțini de 5, însă existența neuronilor-oglindă confirmă într-adevăr faptul că aceste persoane ajung în timp să ne definească.

Neuronii-oglindă produc schimbarea

“O vorbă din bătrâni evidențiază un aspect asemănător: ”spune-mi cu cine te însoțești, ca să-ți spun cine ești!” Desigur, întrebarea care se naște este: ”cine pe cine influențează/învață?” Răspunsul este cât se poate de simplu: ”suntem mai ușor influențați de cantitate, de existența a mai multor oameni de o anumită tipologie și de o anumită frecvență de repetare a comportamentelor, deciziilor, motivațiilor, strategiilor, obiceiurilor etc”.

Ceea ce apare mai mult sau mai des cantitativ, reprezintă factorul care va produce schimbarea/influența. În concluzie, ne putem ajuta de existența acestui tip de neuroni pentru a învăța să ne atingem mai ușor obiectivele de orice tip ar fie ele. Putem învăța să ne atragem prosperitatea, abundența în viața noastră, atât pe plan profesional și financiar, cât și relațional, al sănătății, al existenței unui timp liber de calitate, al unei stări de împlinire interioară etc.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește mai multe despre Ce trebuie să faci dacă vrei să ai succes

Strategii de succes

În același timp, specialistul consideră că, prin intermediul sau cu ajutorul neuronilor-oglindă, putem “imita” și aduce în viața noastră strategii de succes care să ne ducă mai ușor și mai sigur la modul de viață dorit, alegând să fim mai mult timp în preajma oamenilor de la care avem ceva de învățat, care au succes cel puțin pe unul dintre planurile mari ale vieții: sănătate, relații personale, relații sociale, finanțe, timp liber de calitate.

Cum ne ajută neuronii-oglindă să avem succes

Răspunsul, pe cât de simplist este, pe atât de surprinzătoare sunt rezultatele: Observând la persoanele de succes cu care am ales să petrecem timpul mai multe detalii. Dacă ne duc spre succes, alegem să le imităm.

1.    Modul de gândire
2.    Limbajul verbal, non-verbal și para-verbal
3.    Comportamentul
4.    Acțiunile
5.    Modalitățile de stabilire a obiectivelor
6.    Modalității de planificare a pașilor necesari atingerii obiectivelor
7.    Disciplina realizării pașilor necesari atingerii acestora
8.    Strategii de succes utilizate
9.    Modalități de automotivare și menținere a energiei, a focusului pe obiectiv
10. Creșterea capacităților de adaptare, de negociere, de flexibilitate (pentru o găsire mai rapidă de soluții), învățare și dezvoltare continuă

Citește și: Cât de mult te iubești? 5 metode puternice prin care îți crești stima de sine

Sursa foto: 123rf.com