Dascăli care nu fac mai nimic la clasă pentru a oferi apoi meditații costisitoare… Dar și părinți mult prea exigenți și care au pretenții nerealiste. Toate aceste personaje există în învățământul românesc și cei aflați de o parte sau alta a baricadei le întâlnesc frecvent. Dar dacă ești nemulțumită de școala copilului, există lucruri pe care le poți face ca să schimbi situația în bine.

Stabilește pretenții realiste de la școala copilului

Poate ai observat că micuțul tău nu pare să înțeleagă nimic din ce se predă la școală. Poate trebuie să stai tu seara și să-i explici la matematică. Sau poate se plânge că învățătoarea țipă la el fără motiv și e timorat de ea. Ar trebui să te interesezi și să afli care este cu adevărat problema, dar nu te grăbi să dai vina pe cineva. ”Înainte de a lua vreo măsură, este bine să te gândești dacă așteptările tale sunt rezonabile, cuantificanbile și formulate corespunzător”, te sfătuiește psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Stabilește pretenții realiste

Specialistul mărturisește: ”am întâlnit cazuri în care părinții aveau așteptări nerealiste și, mai ales, care nu puteau fi măsurate. Cum ai putea să știi cu siguranță dacă fiul tău este mai inteligent decât anul trecut?”. În plus, anumite calități trebuie cultivate de acasă. Nu te aștepta ca educatoarea sau învățătoarea să-ți determine copilul să fie politicos sau ascultător. Dacă vine cu aceste lucruri de acasă, va fi mai ușor și să-și însușească materia predată. Deci, ar fi bine ca întâi să stabilești niște criterii și dorințe clare și practice. Apoi, mai poți vorbi și cu alți părinți ai elevilor din aceeași clasă. Află ce părere au ei, cum se prezintă copiii lor. Încearcă, totuși, să nu ajungi la bârfă și la învinovățiri. Cu cât mai puțină ”dramă”, cu atât mai bine pentru copiii voștri. Dacă sunteți mai calmi și mai raționali, veți rezolva mai repede problema.

Cultivă o relație bună cu dascălul

Pe de altă parte, ”este bine să construiești o relație de bună cooperare cu dascălul copilului tău”, spune psihoterapeutul. ”Ține minte că sunteți de aceeași parte a baricadei și aveți aceleași obiective: buna educație și instruire intelectuală a copilului. În acest scop, este bine să-ți ferești copilul de eventualele conflicte dintre tine și învățătoare / profesoară. Dacă nu faci asta, riști ca micuțul să fie marginalizat sau chiar exclus din colectiv. Ori el își va pierde încrederea în cadrul didactic și nu va mai asculta de el. Copilul trebuie să vadă că este protejat de tine, dar trebuie să se simtă în siguranță și în mediul în care petrece atâtea ore pe zi”.

Confruntă cadrele didactice cu calm atunci când ești nemulțumită de școala copilului

”Dacă, totuși, ești nemulțumită de școala copilului și activitatea cadrului didactic este una care aduce prejudicii și copilul cristina-radulescu-ion-psihologeste nefericit, mergi și stai de vorbă cu el, cu calm. Nu-i face reproșuri, ci încercați să găsiți împreună o modalitate de soluționare a situației, astfel încât să nu afecteze buna desfășurare a cursurilor și, mai ales relația dintre el și fiul sau fiica ta. Implică-te în activitățile care solicită prezența părinților în activitățile școlare (comitete de părinți, voluntariate, excursii etc.). În felul acesta, îi poți vedea reacțiile față de toți copiii și îți vei crea oportunitatea de a discuta pe îndelete. Dacă nimic nu merge, cere ajutorul directorului școlii. Fii pregătită cu argumente pertinente, dar ferme.”

Sursa foto: shutterstock.com