Moartea unei persoane dragi, pierderea locuinței, șomajul, bolile… Sunt probleme care vin peste noi de multe ori pe neanunțate. Pare că în cuplu este mai ușor să suporți necazurile și să treci peste greutăți, dar multe necazuri pot, mai degrabă, să dezbine.

Depinde de voi cum veți trata necazurile prin care treceți și de cât de uniți sunteți ca să rămâneți împreună. ”Orice problemă gravă produce o traumă cu efecte secundare. Dacă relația este solidă va reuși să treacă peste acestea și chiar să se întărească”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. Dacă nu, cel mai probabil că problemele pe care le aveți deja se vor amplifica.

Necazurile pot distruge sănătatea relației

”Nu ar trebui să subestimăm efectele secundare ale unei nenorociri în familie. Este ca o boală gravă. Pe moment, poate distruge sănătatea relației. De obicei, unul din parteneri este mai afectat. Celălalt participă direct sau indirect la trauma acestuia. La început, apare un șoc, care distruge și provoacă emoții negative (durere, tristețe, frică, furie, frustrare, panică, gelozie, invidie, dispreț, dezgust etc.). Există și reacții fiziologice ale organismului care le însoțesc pe cele emoționale”, remarcă specialistul. Astfel, te poți aștepta la dureri de cap inexplicabile, probleme de stomac etc.

În ce condiții necazurile vă întăresc relația

Ține minte că ai nevoie de multă răbdare pentru a trece peste necaz. ”Ca orice boală gravă, are nevoie de timp pentru vindecare. Nu deznădăjdui. Durerea nu va trece în trei zile, dar nu va fi nici veșnică. E ca o fractură. Nu se poate vindeca imediat”, spune Tedy Creștin. În acea perioadă, este bine să vă faceți un scop în a fi alături unul de celălalt și să vă sprijiniți atât cât puteți. Cereți și ajutorul altora: familie, prieteni, preoți, terapeuți etc. Puteți participa la grupuri de suport în care să întâlniți persoane care au trecut prin aceeași încercare.

Citește și: Cum îți păstrezi relația de cuplu puternică