Psihologul Cristina Ion-Rădulescu este de părere că ”faptul că vă certați mai des în vacanță are legătură cu modul în care fiecare înțelege relaxarea, odihna și cheltuirea bugetului. Contează și că petreceți mai mult timp împreună și apar neînțelegeri minore agravate de opinia generală că «măcar în concediu să nu ne certăm»”.

Există păreri diferite despre un concediu perfect

Ar fi bine să spuneți de la început ce așteptări aveți de la vacanță. Bineînțeles că vă cunoașteți preferințele unul altuia, dar poate multe nemulțumiri au rămas nespuse. Dacă tu îți dorești un concediu relaxant, în care să lenevești cu o carte în mână pe plajă, dar el își dorește ceva mai activ, puteți ajunge la un compromis înainte, nu după ce ați cumpărat biletele sau ați plecat deja. Tot așa, dacă simți că ai prea multe de făcut și în această perioadă a anului, spune-i că vrei să găsiți altă soluție decât self catering. Există multe variante ieftine cu masă inclusă. Totodată, dacă faptul că tu ești singura care se ocupă de copii te face să te simți frustată, spune-i soțului ce aștepți de la el. Chiar dacă nu e acelați lucru ca și atunci când te ajută din proprie inițiativă, tot vei avea mai mult timp de odihnă.

Alegi aliați nepotriviți

Chiar dacă mergeți într-un loc în care nu vă cunoaște nimeni și poate veți fi tentați să fiți mai liberi, inclusiv în manifestările negative, cearta în public nu va face decât să agraveze conflictul, îmbrăcându-l într-o doză de umilire publică. Așa că voi alegeți dacă vă dați sau nu în spectacol în fața celorlalți. Pe lângă micile avantaje pe care ai putea să le ai dacă găsești cumva adepți care să te susțină în conflictul cu el sau faptul că te-ai răcorit pe loc, vei culege mai multe regrete de pe urma acestor manifestări. Dacă, în schimb, alegeți să vă vizitați părinții, ar fi bine să nu faci front comun cu ai tăi împotriva soțului și nici să începi un nou ”meci” cu socrii. Voi doi ar fi bine să funcționați ca o echipă și să delimitați bine relațiile. Chiar dacă ei v-au crescut, acum sunteți o familie de sine stătătoare și ar fi bine să rămână așa.

cristina radulescu-ion psihologÎmpăcare în fiecare zi

Tensiunea poate apărea înaintea plecării – de la împachetatul bagajelor. Dacă știi că soțul tău este calm și delăsător, vă sfătuiesc să vă apucați de bagaje din timp. Ar fi bine să-i faci tu o listă cu ce are de cumpărat și să îi spui explicit ce așteptări ai de la el. Un alt motiv de ceartă în concediu este consumul crescut de alcool și, implicit, interacțiunea sexuală. Este bine să se consume cu măsură băuturi alcoolice, iar relațiile intime să fie în funcție de libidoul fiecăruia, însă fără a-l forța pe celălalt. În general, recomand cuplurilor să nu meargă la culcare fără să se fi împăcat seara. E mult mai greu să te împaci dimineața, după o noapte de frustrare, poate plâns etc. Dacă ambii parteneri știu regula și au consimțit-o, vor face primul pas spre împăcare la timpul potrivit. Funcționează în cele mai multe cazuri. A doua zi pot discuta ce i-a supărat sau deranjat pe fiecare și vor ști ce au de făcut pe viitor.”