Dacă te temi că nașterea îți va distruge viața sexuală, oamenii de știință au o veste bună pentru tine. Noi cercetări efectuate de univesitatea din San Francisco indică faptul că nașterea nu este un factor major care provoacă disfuncții sexuale la femei.

Nașterea naturală nu influențează viața sexuală

Este adevărat faptul că, după apariția bebelușului, cele mai multe tinere mame sunt foarte ocupate, epuizate și absorbite de noul venit, iar sexul nu mai este o prioritate. Dar, pe termen lung, lucrurile revin la normal. Cercetătorii au observat ”o influențare negativă a vieții sexuale imediat după naștere, mai ales dacă a fost naturală”. Teama de disfuncții sexuale le poate face pe unele femei să aleagă să nască prin cezariană, chiar dacă nu au alte indicații pentru operație. Totuși, pe termen lung, pentru majoritatea femeilor, nașterea naturală nu influențează negativ viața sexuală.

Doar câteva săptămâni de pauză

În studiul de față în care au fost intervievate mai mult de 1000 de femei de peste 40 de ani care au născut cel puțin un copil. Ele au fost chestionate despre cum a fost viața sexuală (libido, activitate, satisfacție) după nașterea bebelușului. S-au luat în calcul și alți factori cum ar fi statusul marital, starea generală de sănătate etc. Rezultatul studiului arată că nu este o asociere semnificativă între nașterea și scăderea dorinței sexuale, activitate sexuală scăzută sau insatisfacție în acest plan. ”Aceste concluzii sunt de ajutor femeilor care au sau își doresc să aibă copii. Nici numărul de nașteri și nici modul în care au născut nu influențează negativ pe termen lung funcția sexuală”, a declarat dr. Alison Huang, coautor al studiului. Totuși, imediat după naștere, pentru cele mai multe femei va urma o ”pauză” sexuală. Durerea, sângerările, oboseala, alăptarea și proasta dispoziție pot să țină tânăra mamă departe de partener pentru o vreme. Dar, mai devreme sau mai târziu, lucrurile vor reveni la normal. De obicei, medicii sfătuiesc cuplurile să nu aibă activitate sexuală șase săptămâni după naștere.

Sursa foto: 123rf.com / maridav