Tu îl poți ajuta ca lucrurile să fie mai ușoare pentru el. Pregătește-l povestindu-i din timp despre orașul în care vă mutați, noua casă, școală și împrejurimi. Îți mai dăm câteva ponturi ca să faci ca lucurile să meargă ca pe roate.

Discută cu el despre ce presupune mutarea

Fă-ți timp să discuți cu el despre viitoare plecare și fii gata să îi răspunzi la orice întrebare. Vezi, totuși că unele s-ar putea să te surprindă, cum ar fi: „o să-mi fie ușor să-mi fac prieteni acolo?”, „de ce ne mutăm?” sau… „luăm și câinele cu noi?”. Răspunde-i sincer și dă-i cât mai multe detalii. Astfel, se va simți mai în siguranță și teama de schimbare (dacă există) îl va părăsi.

Ajută-l să spună „la revedere”

Poți să îi faci cadou o agendă și încurajează-l să noteze numerele de telefon și adresele de email ale prietenilor, astfel încât să se asigure că țin legătură. Ajută-l să facă un caiet de amintiri în care să-i scrie prietenii și organizează o mică petrecere de rămas bun. Dacă are anumite locuri preferate, programați să le vizitați cu ceva timp înainte de plecare.

Împachetați împreună

Implică-l și pe el în procesul de mutare. Spune-i ce ar trebui să împacheteze, să sorteze lucrurile și să le sorteze pe cele pe care nu le mai folosește. Puteți stabili împreună o dată la care să faceți asta împreună și să planifici apoi o mică răsplată, cum ar fi să vă uitați la un film de desene animate sau să comandați pizza. Printre obiectele de împachetat, spune-i să își pună de o parte și anumite lucruri pe care să le aibă la el în ziua mutării. Ar putea fi jucării preferate, cărți, caiet și creioane de colorat – orice îi face plăcere și l-ar putea ține ocupat pe drum.

Fii alături de el

Dacă, după ce v-ați mutat, pentru câteva zile, este trist, nu îi impune să fie altfel și nici nu îi minimaliza durerea. Este normal să îi fie dor de prietenii lăsați în urmă. Sprijină-l, dacă are nevoie, să țină legătura cu ei. De pildă, lasă-l la calculator sau arată-i cum poate trimite scrisori. Un alt lucru pe care poți să-l faci este să-l ajuți să-și facă noi amici. Invită copiii vecinilor sau ai colegilor de serviciu pe acasă și înscrie-l la o activitate extrașcolară, unde își poate face prieteni.

Sursa foto: intheplayroom.co.uk