Trăsături precum compasiunea, naturalețea, delicatețea, eleganța sau blândețea au fost înlocuite de duritate pragmatism, egoism, vulgaritate, brutalitate și atingerea scopurilor cu orice preț. Chiar și în relația de cuplu lucrurile tind să se schimbe, femeia să împrumute din energia masculină și să manifeste un control excesiv în relație. Partenerii de cuplu ajung să își schimbe rolurile, ceea ce creează un cerc vicios și îi aruncă pe cei doi în posturi și roluri nefirești. Psihologii atrag atenția asupra faptului că atunci când energia feminină este perturbată în cuplu, acest lucru dezechilibrează și energia masculină.

Femeia masculină și bărbatul feminin – ce cuplu pot forma?

Pierderea feminității – boala zilelor noastre

Feminitatea este mai mult decât aspectul fizic, atenționează psihoterapeutul Valeria Vîrlan. ”Înseamnă mult mai mult decât forme voluptoase, rotunjimi și ținute sexy. Feminitatea este o trăire, o energie care vine din interior, din straturile noastre profunde, unde se naște, de fapt, acest impuls, această chemare, a ceea ce avem noi de facut și îndeplinit ca ființe pe acest pământ. Energia masculină este orientată spre acțiune, scop, competiție, spre formă și concretețe. În schimb, energia feminină se concentrează pe proces, pe felul în care ne simțim în drumul spre atingerea unui obiectiv, în drumul spre succes, pe a da timp și spațiu unor lucruri să se nască. Este concentrată în interior, pe emoții, și nu spre exterior. Este curgătoare și unificatoare, nu competițională, așa cum este energia masculină. Freud descria foarte frumos energia feminină ca , care așteaptă liniștită într-o tăcere fertilă, plină de înțelepciune și sens”, explică Valeria Vîrlan, psihoterapeut integrativ, membru al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă.

Remedii naturale pentru probleme de sănătate feminine

Care sunt cauzele care conduc la pierderea feminității?

“Feminitatea este o calitate, o resursă cu care noi, femeile, ne naștem”, constată specialistul. Există situații însă, în care viața ne schimbă. Multe dintre noi am experimentat transformarea de la firi vesele, visătoare și optimiste, la un „robot” care se gândește doar la muncă. Am devenit, din păcate, niște ființe fără planuri și speranțe, închise și împietrite în fața a tot ceea ce înseamnă sentiment.

1. Motivele care duc la pierderea feminității: Lipsa de repere în societate

Dacă în jurul nostru nu există femei care să fie un model de feminitate, nu vom avea de la cine să luăm exemplu. Dacă avem în preajma noastră femei în poziții de management care „calcă pe cadavre” și manifestă duritate și competitivitate excesivă pentru atingerea scopurilor, le vom copia comportamentul. Uneori acest lucru se întâmplă fără să vrei, pentru că ele sunt văzute în societate ca ”modele de succes”.

2. Motivele care duc la pierderea feminității: Exemple greșite din familie

Dacă bunicile sau mamele noastre au trăit umilințe, jigniri sau alte astfel de situații nefericite, ori, din contră, dacă în copilărie am fost expuse unui model de mamă de tipul femeii „bărbată”, foarte activă în a prelua și manifesta atribuțiile bărbatului, vom avea modele greșite în familie. Acest lucru ne va face ce noi să le ducem mai departe în viețile noastre. De asemena, avem parte în mass-media de false modele de feminitate, axate strict pe aspectul exterior.

3. Motivele care duc la pierderea feminității: Grijile

Femeile care se află într-o perpetuă grijă cu privire la ziua de mâine ajung să-și piardă feminitatea. Grijile financiare și stresul slăbesc feminitatea, vitalitatea, sexualitatea, creativitatea și bucuria din viețile lor, ceea ce implicit va aduce un dezechilibru interior.

4. Motivele care duc la pierderea feminității: Stilul de viață

Ce ne mai slăbește feminitatea este stilul de viață dezorganizat și nesănătos: regim alimentar nepotrivit, nopți pierdute, odihnă puțină și starea de continuu stres emoțional în care ne complacem.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com