Nu doar la noi există această tradiție. La englezii, copiii care nu au fost cuminți primesc o bucată de cărbune în ciorapii agățați deasupra șemineului pentru a primi cadouri de la Sfântul Nicolae. În Italia, acesta este numit La Befana, dar copiii așteaptă același lucru de la el: cadouri. Și el mai are obiceiul să pună în șosetele copiilor care nu au fost cuminți cărbune.

De ce nu e bine să primească prea multe cadouri de Crăciun!

Santa Klaus aduce cărbune pentru copiii care nu au fost cuminți

Bățul este foarte clar un semn de corecție al copiilor care nu au fost cuminți, dar de ce cărbune? Santa Klaus și La Befana ajung amândoi în casele oamenilor coborându-se pe horn și lasă cadouri în ciorapii agățați deasupra șemineului. Asistentul lui, Sinterklaas, Black Pete, coboară și el pe șemineu și pune cadouri în șosete. Despre Sfântul Nicolae se spunea că vine la fereastră și, de aceea, copiii puneau cizmele pe pervaz pentru a primi daruri. Apoi, legenda cu hornul și șemineul a devenit mai cunoscută în Europa de Vest.

Mormântul Sfântului Nicolae, descoperit în subsolul unei biserici din Turcia

Dar de ce copiii care nu au fost cuminți primesc o bucată de cărbune. Chiar dacă nu există o legendă care să clarifice acest aspect, poate fi considerat că este doar ceva la îndemână. Cum atât Santa Klaus și La Befana ajung în casele oamenilor pe coș, aterinzînd în șemineu ca să lase daruri, ar putea foarte bine să ia un cărbune de acolo. Acest lucru ar trebui să-l motiveze pe micuț ca anul următor să se poarte cât mai bine pentru a primi cadourile mult dorite. La noi, cum îi avem și pe Sfântul Nicolae și pe Moș Crăciun, un băț în cizmulițe ar putea să-l motiveze să se poarte frumos până la 25 decembrie pentru a primi darurile sub brad. Și Moș Crăciun nu are obiceiul la noi să-și lase ”contractul” neonorat oricât de cuminte ar fi sau nu copilul.

Viața Sântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, ocrotirul și dăruitorul

Să-i dai bățul sau cadoul dacă nu a fost cuminte?

Dar, se pune întrebarea, este într-adevăr educativ sa nu să-i pui un băț în ghetele copilului neascultător? Psihoterapeutul Cristina Ion – Rădulescu este de părere că ”dacă micuțul nu a fost cuminte, este bine în mod cert să diminuezi cantitatea de cadouri sau valoarea lor în bani”.

Deci, pe lângă ”băț” ai putea să-i lași în cizmulițe și niște fructe și dulciuri. Nu uita ”o scrisoare din partea Moșului Nicolae din care să reiasă clar că darurile sunt pentru a încuraja un comportament bun și frumos pe viitor, în timp ce nuiaua este pentru a-l disciplina. Ar fi bine să accentuezi faptul că depinde doar de el să fie bun și să i se acorde încredere că poate. I se poate spune că și Moș Nicolae e convins că el poate fi un copil bun. Astfel, nu se va simți constrâns să fie așa, ci motivat. Evident, chiar dacă nuiaua va fi la loc de cinste în ghetuțe și nici nu va fi folosită pentru corecția fizică. Dar este importantă semnificația care i se dă acestui ”cadou” și poate o pedeapsă aferentă, dar care să nu implice bătaia,” spune psihoterapeutul.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com

Află și care este povestea lui Mos Nicolae

Ai sărbătoriți de Sfântul Nicolae? Iată care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfantul Nicolae pe care le poți trimite.