Dacă îi arăți partenerului că îl iubești nu înseamnă că ești mai vulnerabilă. Din contră, felul tău de a te purta îl va face pe bărbat să te imite și va face și el gesturi frumoase față de tine. Iată 5 moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu.

Citește și: Fericiți pe termen lung? Se poate!

De ce e bine să folosești moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu

Modul în care te porți tu cu el îi dă indicii despre ce ți-ar plăcea ție. ”Este util ca partenerul să înțeleagă cum vrei tu să fii tratată, astfel încât să te simți iubită, dar este bine și ca tu să înțelegi care este dorința lui. În condițiile în care el se simte înțeles, acceptat, dorit și iubit, va depune eforturi pentru a te înțelege și a te face să simți din partea lui acceptare necondiționată, căldură și iubire”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: De ce nu funcționează comunicarea în cuplu

Gesturi mici de iubire

Cu cât pui mai multă iubire și dedicație într-o relație, cu atât mai mult vei primi. Acest lucru se întâmplă în majoritatea cazurilor. Există nenumărate moduri de a-i arăta soțului că îl iubești. Unele sunt gesturi mici, dar care îl fac să se simtă bine.

Îi poți aduce un ceai cald când se uită la televizor, îi poți face un  masaj seara sau da un sărut de ”la revedere” când pleacă la serviciu. Pare că nu necesită prea mult efort, dar rezultatele sunt mari. Chiar și un zâmbet și o vorbă bună contează. Aceste mici dovezi de iubire vă ajută să vă apropiați emoțional. Ele pot îmbunătăți chiar și o relație care pare să nu meargă așa de bine.

Moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu: Complimentele

Spune-i partenerului când remarci ceva plăcut la el, chiar dacă i-ai mai zis lucrul respectiv. Mulțumește-i când te ajută în gospodărie, chiar dacă pare normal, de exemplu, să ducă gunoiul. Iată cum îl convingi să te ajute la treburile casnice. Mai ales cuplurile căsătorite tind să comunice numai despre lucrurile negative care se întâmplă și să discute doar despre facturi și treburi casnice. Totuși, ar fi bine să aduci vorba și de alte subiecte care îi plac lui și să arăți și că apreciezi ce face pentru tine și pentru familie.

Gătește-i ceva bun

Este un clișeu, dar e adevărat: ”dragostea trece prin stomac”. De obicei, poate te grăbești și nu ai timp decât să gătești decât ceva simplu și rapid. Dar fă-ți timp măcar la sfârșit de săptămână să prepari ceva ce i-ar plăcea și nu ai mai făcut de mult. Poate chiar îl implici și pe el și vă distrați făcând împreună, de exemplu, clătite. Contează și modul în care mâncați. Pare că bărbații nu remarcă aceste amănunte, dar se simt bine dacă stau la o masă aranjată frumos. Dacă va fi o cină romantică, cu atât mai bine. Da, iar e un clișeu, dar nu uita de lumânări. Pot fi și parfumate.

Citește și: Este tandru doar când vrea sex? Cum îl faci să devină mai romantic

Moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu: Spune-i că-l iubești

Există o glumă în care o femeie îi reproșează soțului că nu i-a mai spus că o iubește. El îi răspunde: ”Ți-am spus o dată. Dacă se schimbă ceva, te anunț”. Totuși, în dragoste nu este așa. E nevoie de declarații din nou și din nou. Chiar dacă el nu e genul ”lipicios”, va aprecia să audă aceste cuvinte de la tine și își va face curaj să-și spună și el ”te iu…”.

Citește și: ”Nu îmi mai face cadouri. Oare nu mă mai iubește?”

Limbaje ale iubirii

”Există mai multe moduri de a-ți exprima iubirea în cuplu. Într-o carte scrisă de Gary Chapman, devenită bestseller, erau descrise cinci limbaje diferite ale iubirii: declarațiile de dragoste și cuvintele frumoase, timpul petrecut împreună, apropierea erotică și contactul fizic, serviciile făcute unul altuia și cadourile. În realitate, există mult mai multe moduri de a ne arăta afecțiunea și aprecierea. Important este să înțelegem conceptul și felurile diferite de exprimare și să le identificăm în practică, din comportamentul partenerului. Din ceea ce exprimă non-verbal și din discuțiile purtate, vei afla care este limbajul preferat de el și de ce. În momentul în care amândoi membrii ai cuplului știu aceasta, atunci fiecare poate „vorbi” mai mult pe limba celuilalt și se vor înțelege mai bine,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com