Pentru copil, moartea unui animal de casă poate fi și mai greu de îndurat. Ar putea fi prima lui întâlnire cu moartea. În încercarea de a le diminua durerea pe care o trăiesc cei mici, mulți părinți explică moartea unui animal de casă într-un mod foarte vag sau chiar îi mint, invetând poveștu cum ar fi că au trebuit să-l dea la țară.

Fii atentă la comportamentul copilului după moartea unui animal de casă

Ține cont de faptul că durerea pierderii și fenomenul de doliu se manifestă altfel la copii. Ar putea părea chiar că nu îi pasă atât de tare. Ar putea trece prin sentimente extreme. O clipă poate fi foarte trist, iar în următoarea îl vezi jucându-se ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Comportamentul este, de multe ori, adevăratul limbaj în care se exprimă copiii. Așa că este mai puțin important ceea ce spun, cât ceea ce fac. Uneori, durerea se poate manifesta prin simptome fizice, cum ar fi dureri acute de burtă, o răceală care apare ca din senin etc.

Reacții diferite la moartea unui animal de casă, în funcție de vârstă

Cei aflați între șapte și nouă ani pot pune întrebări morbide pentru a afla detalii despre cum s-a petrecut incidentul. Ar fi bine să răspunzi cât se poate de sincer și de direct. Adolescenții, în schimb, ar putea reacționa neprevăzut. Unii, prinși între copilărie și maturitate, ar putea da evenimentului dimensiunile unei tragedii. Alții s-ar putea închide în ei înșiși. Cel mai important lucru este ca tuturor copiilor, de orice vârstă ar fi ei, să li se permită o perioadă de doliu după animăluțul iubit. Nu îl ironiza și nici nu îi minimiza durerea. Fii alături de el și mărturisește-i dacă și tu te simți tristă.

Când este momentul să îi iei un alt animal?

Nu te grăbi să iei un alt animăluț care să-l înlocuiască pe cel care a murit. Respectă Psihoterapeut Cristina Radulescu Ionprocesul de doliu. Cât de mult durează acesta depinde de la om la om și de la o familie la alta. Există copii, dar și adulți care, chiar dacă vor trece peste durerea provocată de pierdere, nu mai doresc să-și ia altul. Dar ar fi bine, oricum, ca minimum șase luni să nu primiți în casă un alt animal. Dacă micuțul tău ar vrea să ia unul imediat, explică-i faptul că întreaga familie are nevoie de timp pentru a spune ”rămas bun” vechiului prieten. Asta pentru ca toată lumea să fie gata pentru a primi un altul cu bucurie. Între timp, puteți iniția căutarea împreună cu micuțul. Gândiți-vă ce fel de animal v-ați dori, ce rasă și chiar la posibile nume pe care ați dori să le poarte.”

Sursa foto: 123rf.com