Psihiatrul povestește în cartea sa, ”Nervozitatea”, cum a tratat un tânăr pacient de bâlbâiala accentuată: ”i-am propus o metodă descrisă de cunoscutul psihiatru și psiholog austriac Viktor Frankl, care se numește decizia paradoxală”. Adică, nu eviți bâlbâiala, ci … o accepți și chiar o încurajezi. Nu mai în corectezi când se bâlbâie și, astfel, își permite lăuntric lucrul cel mai de temut și de nedorit. Și chiar atunci se relaxează și nu mai se bâlbâie.

”Cui pe cui se scoate”

Metoda se sprijină pe principiul ”cui pe cui se scoate”. Astfel, poveștește doctorul: ”l-am sfătuit pe respectivul bolnav să-și îngăduie să se bâlbâie. Mai mult decât atât, să încerce să se bâlbâie și mai puternic, în mod intenționat. Pacientul mă asculta cu vădită neîncredere: după atâtea tratamente pentru bâlbâială, acum… să-și îngăduie să se bâlbâie. Totuși, s-a hotărât să urmeze această recomandare de neînțeles pentru el și… în curând, a scăpat de bâlbâiala – mai exact de atitudinea pătimașă, bolnăvicioasă față de ea. Și, ca atare, a început să vorbească mai bine.”

Așa a scăpat de bâlbâiala

Pare de necrezut, dar medicul povestește: ”la unul din cursurile pe care le frecventa tânărul, profesorul a început să le pună studenților întrebări, cu scopul de a vedea dacă au învățat. Nu a rămas nebăgat în seamă nici eroul nostru. După propriile lui spuse, băiatului i s-a pus un nod în gât, se înroșise, i se tăiase răsufleare. Dar și-a amintit de sfatul primit și, dat fiind faptul că nu avea încotro, l-a pus în aplicare. Spre uimirea celor de față, pentru prima dată în viață, a ”turuit” răspunsul dintr-o răsuflare. Era prima dată în viață când reușea să facă asta. Principala realizare a fost însă alta: a dobândit o experiență pozitivă în stăpânirea propriilor emoții. Problemele cu bâlbâiala nu au dispărut complet (se mai bâlbâia în situații stresante), dar experiența dobândită îi insufla întotdeauna speranța că va reuși.”

Sursa foto: 123rf.com