Reacția ar trebui să depindă și de vârsta copilului. Nu ar trebui să fie exagerată, pentru că îl va marca mai mult decât e cazul. Totuși, nu ar fi bine nici să ignori. Se mai întâmplă la copiii mici care nu își dau seama că este ceva greșit să facă acest lucru în public. Adolescenții care fac acest lucru prea des este posibil ca pe viitor să aibă probleme sexuale. De aceea, este bine să intervii cu tact.

Masturbarea la copii. Ce să faci dacă micuțul e tentat

  • Stabilește limite clare.
  • Distrage-l către o altă activitate interesantă pentru el.
  • Acordă-i suficient timp și atenție.
  • Arată-ți afecțiunea maternă față de el prin îmbrățișări sau mângâieri.
  • Înscrie-l la un sport sau încurajează-l să se joace în aer liber, alergând, sărind etc.
  • Pune în pătuțul copilului mic un obiect de care este atașat cum ar fi un ursuleț de pluș, o păpușă, o păturică preferată.

Cum ajuți copilul să scape de un obicei rău

Masturbarea la copii. Cum e bine să reacționezi dacă îl surprinzi asupra faptului

”Copilul surprins în astfel de situații nu trebuie bruscat, certat sau făcut de rușine, căci mai târziu va dezvolta anxietate, frigiditate și alte tulburări nu doar sexuale, ci și psihologice, cum ar fi pudicitatea excesivă, scăderea încrederii în sine însuși, probleme de socializare. În general, nu este foarte grav dacă masturbarea este practicată în intimitate, pentru plăcere primară. Dacă îl prind asupra faptului, părinții ar trebui să îi explice pe înțelesul lui, în funcție de vârstă, ce este sexualitatea, care este mecanismul plăcerii, cum funcționează organele genitale, asigurându-l că totul este normal. Ar fi bine să fie foarte atenți la nevoile copilului și să înțeleagă faptul că educația nu se realizează prin pedepse, impuneri, certuri sau chiar bătăi, ci prin discuții și activități motivante pentru cel mic, astfel încât să renunțe de bună voie. Nu uita că educația copilului se face pas cu pas. Dacă sari peste o etapă, vei petrece mai mult timp să recuperezi”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Problemele adolescentului. Cum îl ajuți

Sursa foto: 123rf.com