Acțiunea face parte din proiectul “Incluziunea socială a copiilor și tinerilor din România cu sprijinul și implicarea comunității – Centre comunitare de zi pentru copii și tineri din comunități dezavantajate în trei zone din România”, finanțat de Fundația Velux prin Crucea Roșie Daneză.

Crucea Roșie va sprijini peste 1.500 de copii și tineri

Pe fondul crizei economice, a nivelului ridicat al abandonului școlar, a efectelor marginalizării și stigmatizării copiilor aparținând grupurilor vulnerabile din România, Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Daneză și-au propus să vină în sprijinul a peste 1500 de copii și tineri defavorizați din județele Botoșani, Dolj și Hunedoara. Prin deschiderea acestor centre comunitare de zi, câte 500 de copii și tineri vulnerabili din fiecare județ, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani precum și familiile acestora vor beneficia de activități care au ca scop prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, precum și îmbunătățirea competențelor personale și sociale. Zilnic, 150 de elevi vor servi o masă caldă și vor fi ajutați la teme de voluntarii filialelor de Cruce Roșie din Botoșani, Dolj și Hunedoara. În plus, 60 dintre copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite. Tinerii între 14 – 20 de ani și părinții pot participa o dată pe săptămână la activități socio-educaționale: sesiuni de consiliere individuală și de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piața muncii, cursuri de prim ajutor etc.

Ajutor împotriva abandonului școlar

“În România lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determină pe parinți să renunțe la școlarizarea copiilor lor. Prin acest proiect încercăm să acoperim aceste lipsuri materiale și să acordăm o șansă reală la educație copiilor proveniți din familii nevoiașe”, a declarant domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

Unde poți apela

Miercuri, 3 februarie 2016 va acea loc deschiderea Centrului Comunitar de Zi din Craiova, urmată joi, 4 februarie de deschiderea Centrului comunitar de zi din orașul Lupeni. Cel de-al treilea Centru comunitar de zi va fi inaugurat la Botoșani până la sfârșitul lunii februarie.

Persoanele interesate se pot adresa direct filialelor de Cruce Rosie din judetul respectiv.

Contactele sunt:

– Dolj, director filială Maria Vintilă, tel 0251 413338 sau 0744 768225

– Hunedoara, director subfilială Lupeni, dna Simona Hirieasu, tel. 0723835576

– Botosani, director filială Eduard Maciucă tel 0231 514323 sau 0742 855632.

Sursa foto: 123rf.com