Manipularea emoțională în cuplu apare din dorința de dominare
Un exemplu de manipulare emoțională în cuplu: te face să te simți vinovată dacă vrei să ieși singură cu prietenele sau să mergi la cosmetică. În schimb, el poate pleca oricând vrea. Dacă îi reproșezi ceva, face în așa fel încât tu să pari personajul negativ. Adică, ”nu are voie să se relaxeze după o zi grea de muncă?”. Dar dacă tu vrei să ieși, te va face din nou să te simți vinovată ”că-ți lași familia ca să te distrezi”. Chiar dacă nu se ajunge la abuzuri mai mari, tot nu este o situație sănătoasă.
Citește și: Cum să te cerți constructiv. Tehnici de comunicare în cuplu
Manipularea emoțională în cuplu. Izolarea de prieteni
Lucurile stau și mai prost dacă el încearcă să te izoleze de prieteni și de familie. Poate începe subtil. Totuși, pas cu pas, își va arăta adevărata față. Poate se va plânge că vorbești prea des cu părinții tăi la telefon. Apoi, ar putea spune că nu-i place prietena ta cea mai bună și că ar fi mai bine să nu te mai vezi cu ea, că-l enervează și, în plus, nu are o influență bună asupra ta. Scopul ar fi să-ți taie, treptat, rețeaua socială de suport și să te izoleze. Atunci când îl ai doar pe el, va putea să-și impună condițiile. Acesta este un caz dificil și ar fi nevoie să ceri ajutor din afară pentru a scăpa dintr-o relație abuzivă.
Manipularea emoțională în cuplu. Ce faci când se ajunge la abuz
Dacă se ajunge la abuzuri emoționale sau, mai rău, fizice, ar fi bine să fii categorică și să nu-l lași. Dacă el vrea să vă împăcați și vezi că face eforturi să se schimbe în bine, ”ar fi bine să știi din start că, în realitate, probabilitatea ca această modificare a comportamentului să fie reală și să dureze în timp este una foarte mică. Dacă, totuși, simți că partenerul tău are și calități și își asumă în mod conștient eforturile necesare, poți încerca, treptat și încet, să reiei relația. Vei vedea cum se comportă, încercând, în același timp, să faci tot ce stă în putință pentru a-ș susține și a-l ajuta”, spune Tedy Creștin.
Respinge violența
De la manipularea emoțională în cuplu se poate ajunge la forme mai grave de abuz. ”Am întâlnit la terapie o femeie care era într-o relație de tip abuziv cu un iubit macho și violent. Însă ea considera că el este, de fapt, un bărbat puternic, curajos, rebel, care în ciuda defectelor pe care le are, o iubește doar pe ea”, povestește psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Dar și-a dat seama că aceasta era doar proiecția ei ideală și a văzut că, în realitate, el era un bărbat egoist, violent, care o înșela, o umilea și o exploata. Și atunci, s-a hotărât să plece. Dacă vrei să-l părăsești, ar trebui să fii foarte categorică în mesaj, gesturi și acțiuni, pentru a nu crea iluzia unei posibilități de împăcare. Ar fi bine să ai alături de tine familia și prietenii, pentru ca el să vadă că nu ește singură. Dacă te simți amenințată poți contacta autoritățile și obține ordin de restricție (în cazul în care te bătea). Astfel, vei arăta că ești hotărâtă să faci toate eforturile pentru a termina această relație și că nimic nu te poate întoarce din drum.”
Citește și:
- Partener abuziv? Cum îți dai seama că nu e în regulă
- Relația cu un bărbat gelos. Sfaturile psihologului pentru o femeie aflată în această situație
Sursa foto: 123rf.com