Pe măsură ce progresează cercetarea medicală, ne concentrăm pe prevenirea diferitelor boli. Prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea.

Încercăm să câștigăm bătăliile cu bolile care amenință viața, cum ar fi cancerul, dar totuși ne lipsesc pregătirile.

Până când găsim modalități de tratare completă a acestora, am descoperit câteva modalități de a le diagnostica mai devreme și de a le depăși.

Este necesar ca toată lumea să aibă informații adecvate despre aceasta. Prin urmare, unele informații despre unul dintre cele mai frecvente forme de cancer, „cancer de sân”, sunt discutate mai jos.

Suplimente alimentare pentru un bronz sănătos

Mamografia în timpul sarcinii. Este dăunătoare sau nu bebelușului?

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente forme de cancer la femeile gravide și al doilea, în general, după cancerul pulmonar.

Aproape 30% din cazurile de cancer la femei sunt cancer de sân. El implică creșterea incontrolabilă a țesuturilor mamare.

Se răspândește în mod obișnuit în organism prin ganglionii limfatici.

Ganglionii limfatici mamari, ganglioni limfatici axilari, ganglioni limfatici claviculare, ganglioni limfatici cervicali etc. sunt responsabili pentru răspandirea tumorii.

Creșterea estrogenului este cel mai mare factor de risc pentru cancerul de sân.

Riscuri pentru cancerul mamar

Screening-ul cancerului de sân ar trebui făcut în următoarele cazuri –

– menstruația precoce – vârful normal al acesteia este de 11-13 ani, mai devreme decât această vârstă este considerat un risc.

– întârzierea menopauzei – cancerul de sân este asociat cu niveluri ridicate de estrogen.

Întârzierea menopauzei înseamnă mai mult estrogen. Astfel, femeile sunt sensibile la cancerul de sân.

– vârsta târzie a nașterii – dacă aveți peste 35 de ani și sunteți însărcinată. Aceasta crește riscurile de cancer.

Niciodată nu s-a descoperit că o femeie care nu a alăptat niciodată la sân are șanse mai mari de a suferi cancer de sân.

– în cazul în care din sân curge puroi, sânge, lichid etc., este o chestiune de atenție imediată.

– contraceptive orale combinate – pastilele contraceptive orale au un risc mai mare de cancer de sân decât pilulele cu progesteron.

– terapia de substituție estrogenă – terapia de substituție estrogenică crește estrogenul din organism, făcând astfel femeile mai sensibile la cancerul de sân.

– antecedentele familiale – cancerul mamar este asociat și cu mutații genetice. Istoricul cancerului de sân în relația de gradul întâi va însemna și riscul la pacient.

– cancerul anterior – orice cancer endometrial, uterin sau ovarian crește riscul de apariție a cancerului de sân.

Examenul mamar cu doza mică de radiație este cunoscut sub numele de mamografie.

Mamografia este cea mai eficientă metodă de screening pentru detectarea metodei non-palpabile și invazive pentru detectarea cancerului de sân.

Deși are o rată falsă negativă de 10-15%, este metoda cea mai sigură și eficientă de screening. În timpul sarcinii, pieptul este deja umflat și strâns.

Probele pot fi prezente sub influența hormonală. De aceea, detectarea prin examinarea sânului și examinarea clinică a sânului devine destul de dificilă.

Astfel, mamografia este sugerată în timpul sarcinii.

Bolile vacanței se tratează cam greu. Iată de ce să te ferești

Caracteristicile caracteristice ale cancerului de sân într-o mamografie

Mamografia este în principal combinată cu examinarea sânului și examenul clinic. Dar, în timpul sarcinii, chiar și o mică îndoială, dacă este prezentă, este verificată prin mamografie.

Deoarece mamografia implică radiații foarte scăzute, este considerată sigură în timpul sarcinii.

Nu ar trebui să fie amânată deoarece există șanse ca cancerul să se răspândească dacă este întârziat.

O biopsie se face în cazul în care se constată următoarele într-o mamografie –

Tensiunea asimetrică a țesuturilor

Sânii sunt organe pline de țesuturi și canale de grăsime. Densitatea țesuturilor este aceeași cu cea a unei mase de grăsime.

Asimetria poate fi găsită în timpul sarcinii sau dacă există vreun dezechilibru hormonal. Prin urmare, sunt necesare alte teste pentru confirmarea diagnosticului.

Distorsiunea arhitecturală

Distorsiunea arhitecturală a sânului nu înseamnă întotdeauna cancer, dar trebuie efectuat un test pentru a exclude diagnosticul.

Prezența maselor

O masă în sân nu este necesară o tumoare malignă. Poate fi o masă benignă, dar mamografia va fi o modalitate excelentă de a fi afla asta.

Mamografia în timpul sarcinii

Mamografia este cea mai sigură în timpul sarcinii. Radiația în mamografie este de 0,02 rad.

Cantitatea care poate fi periculoasă este mai mare de 1-2 rad. Și în limbaj simplu, o singură mamografie este mai puțin riscantă decât 5-6 căni de cafea și cu siguranță mai sigură decât un pahar de alcool.

Anemia în timpul sarcinii. Ce remedii ai la îndemână

Următoarele sunt motivele pentru care mamografia este sigură în timpul sarcinii

Radiația este concentrată doar asupra mamelor, iar radiațiile mamografice sunt focalizate doar pe piept.

Burta nu este deloc expusă la radiații, prin urmare, bebelușul este absolut protejat.

Scutul de protecție este păstrat pe burtă – pentru o protecție suplimentară, medicul va păstra un scut de plumb pe burtă.

Plăcuța de plumb reduce expunerea cu mai mult de 50%.

Medicii au grijă de tine – trebuie să informați medicul dacă sunteți gravidă sau alăptați, vor avea grijă să nu vă expună la radiații inutile.

Radiația este foarte scăzută – cantitatea de radiații necesară pentru a provoca o problemă la copil este mai mare de 1-2 rad.

Mamografia în timpul sarcinii – măsuri de precauție

Următoarele măsuri de precauție trebuie luate atunci când planificați mamografia

Oferiți istoric exact – medicul va avea nevoie de istoricul exacte al familiei, de istoricul oricărei boli anterioare. Acest lucru îi va ajuta să ajungă la un diagnostic corect.

Spuneți medicului dacă alăptați sau sunteți însărcinată – el va avea grijă deosebită când faceți mamografie, dacă sunteți gravidă.

Puneți un scut de plumb pe burtă – medicul va pune invariabil un scut de plumb pe burtă dacă sunteți însărcinată.

Acestea au fost câteva puncte despre mamografie în timpul sarcinii. Deoarece prezența ganglionilor limfatici este ridicată în regiunea pieptului, riscul deplasării cancerului mamar este de asemenea ridicat.

Prin urmare, este important să se diagnosticheze cât mai curând posibil. Dacă este diagnosticată devreme, atunci viața poate fi salvată prin intervenție chirurgicală sau chiar prin chimioterapie.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto