Când ești mamă singură, nu te gândești doar la tine când îți alegi un nou partener, ci și la cum ar putea reacționa micuții. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu te sfătuiește să îți iei inima-n dinți și să alungi temerile nefondate.
Citește și: Cum îți faci un profil online atractiv
Mamă singură, dar și femeie
Ca mamă singură, ai tendința de a te concentra pe copilul tău și nu te mai gândești la ce te-ar face pe tine fericită. Numai gândul că ai putea să îți rezervi câteva ore să mergi la coafor sau să ieși în oraș te-ar putea face să te simți vinovată. Totuși, de fericirea ta depinde și fericirea micuțului tău, așa că, a te preocupa un pic și de tine însăți, a te relaxa și a încerca să îți refaci viața nu înseamnă că ești egoistă. Dacă ai cu cine să-l lași, puțină viață socială chiar nu ți-ar strica.
Precauții necesare pentru o mamă singură
Ca mamă singură ar trebui să îți iei câteva precauții. Dacă, de obicei, îți petreceți toate serile cu copilul, nu îi spune cu cinci minute înainte să pleci la întâlnire, atunci când apare bona. Pregătește-l cu ceva timp înainte. Dacă aveați programată o activitate împreună, nu o anula, ci rezervă-ți timp altă dată. S-ar putea ca cel mic să nu se supere neapărat că ieși cu un bărbat, ci să se revolte că nu mai petreceți atât de mult timp împreună ca înainte. Dacă este suficient de mare să înțeleagă, explică-i despre ce este vorba și ai grijă să nu se simtă neglijat.
Când să îți prezinți partenerul celor mici
Se pune problema când îl prezinți pe prietenul tău copilului. Nu există o regulă, dar trebuie să fii sigură că va fi o relație de durată, care are un viitor, iar bărbatul ales este un om de încredere, care nu va face rău copiilor. Cât despre mutatul împreună, Cristina te sfătuiește să aștepți până când toți cei implicați s-au obișnuit cu situația, „dar, în momentul în care decizia este luată, poziția de autoritate a părintelui vitreg ar trebui recunoscută imediat”. Bineînțeles, aceasta nu înseamnă că va înlocui tatăl natural, specifică psihologul. Totuși, partenerul tău va juca un rol în viața copilului. Dacă ai ales persoana potrivită, nu ar trebui să-ți faci griji. Așa cum îți încredințezi copilul unui profesor și îi delegi autoritatea, la fel poți face cu noul soț.
Nu-l înlocuiește pe tatăl natural
„Tatăl vitreg nu este responsabil de dezvoltarea copilului tău”, atenționează Cristina, adăugând că „el nu ar trebui să se preocupe de deciziile lui majore (cum ar fi, de exemplu, alegerea unei facultăți), acest lucru va rămâne doar în sarcina părintelui natural. Totuși, noul tău soț ar trebui să contribuie la întreținerea unui mediu propice pentru dezvoltarea normală a unui copil. Atâta timp cât părintele vitreg nu încearcă (inutil, de altfel) să ia locul, chiar vacant, al tatălui natural, totul poate fi în regulă, din punct de vedere afectiv”.
Nu copiii aleg
„Mama nu trebuie să țină cont de părerea copiilor în alegerea noului soț, însă trebuie să își învețe copiii să îi respecte autoritatea și alegerile, având în vedere că acestea vizează și bunăstarea copiilor. Femeia nu își alege noul soț în funcție de calitățile lui de părinte. Se prea poate ca, la început, bărbatul să nu fie deloc capabil să relaționeze cu copiii, însă, în fapt, să fie un om minunat. Cu timpul, ajutat de tine și de contextul creat, va învăța să se poarte cu cei mici,” spune psihoterapeutul.
Citește și:
- Mama mea e tristă și cred că suferă de depresie
- Sfaturi utile și simple să alungi singurătatea din viața ta
Sursa foto: Mark Probst / flickr.com