Una din cauzele nemulțumirii lui ar putea să fie faptul „că nu este consultat în anumite decizii care îl privesc”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Ar mai putea reacționa așa atunci „când este supus unui regim de viață hiperprotectiv sau unui control prea riguros”, este de părere specialistul.

El s-a schimbat

Dacă primești astfel de reproșuri, ține cont de faptul că cei mici îi stdiază foarte atent pe părinți, iar spiritul lor de observație este unul foarte ascuțit. În copilărie, ei tind să-i idealizeze, dar la adolescență, devin foarte critici. Astfel, orice greșeală a ta este atent observată și sancționată de către fiul sau fiica adolescentă. În cele mai multe cazuri, nu ar trebui să te învinuiești prea tare. Ești om și eroarea face parte din viață. Nu există educatori perfecți. Și copilul tău ar trebui să înțeleagă asta. Pe de altă parte, aceasta este perioada din viața lui în care începe să fie „rău”. Nu e „cool” să fii tocilar, să asculți tot timpul de părinți etc. În plus, schimbările hormonale îl fac să fie nervos și să reacționeze urât uneori. Nu își poate accepta părțile negative ale personalității , așa că trebuie să găsească alți vinovați. Aceștia sunt ușor de găsit: chiar voi, părinții, care și ați devenit „răi”. Dar schimbarea nu e la voi, ci la el și în modul lui de a privi lumea.

Dovezi de „maturitate”

Aceste admonestări, vin și din diverse nemulțumiri ale lui, unele întemeiate, cum ar fi faptul că își dorește mai multă libertate și să fie tratat conform cu vârsta pe care o are. De multe ori, părintele rămâne un pic în urmă și consideră copilul a fi tot așa cum îl știa… mic, ignorând faptul că deja a crescut. De aici, frustrările tânărului care vede că e tratat ca un copil. Prin acest comportament și criticile pe care ți le adresează, încearcă să te convingă pe tine, dar și pe sine înuși că e deja suficient de matur. Este nevoie de discuții sincere prin care să ajungeți la un compormis și de multă răbdare din partea voastră pentru că vor mai urma câțiva ani în care veți auzi mormăieli și critici din partea lui. Nu te impacienta nici de faptul că nu vrea să fie văzut cu tine de către prietenii lui. Te poți simți rănită, dar acesta este modul lui de a-și arăta independența. A fi văzut în compania părinților înseamnă pentru el că prietenii ar putea să creadă că nu se descurcă singur.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu  tel: 0721.046.829

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, tel: 0721.046.829

Expunere cifrată a problemelor

„Reproșurile lui sunt o expunere cifrată a problemelor cu care se confruntă. Dacă știi să îl asculți, îți poți da seama după ce tânjește. Adolescenții au nevoie să le fie confirmată capacitatea de a lua decizii și să li se acorde libertate. Dacă îți reproșează că nu l-ai educat bine, îl poți asculta ca să vezi ce anume nu este în conformitate cu valorile lui și puteți cădea de acord împreună la o înțelegere, aceea că educația îți oferă cheia unei mai bune autoeducări mai târziu. Îl poți ajuta să-și identifice valorile și apoi să le fixeze prin acțiuni alese cu grijă. Dar, în principiu este bine să-ți consulți copilul cu privire la deciziile importante din viața familiei. Chiar dacă în final nu vei ține cont de părerea lui, măcar îi poți oferi argumente pentru decizia luată.”

Sursa foto: models.com