Una din cauzele nemulțumirii copilului tău ar putea să fie faptul „că nu este consultat în anumite decizii care îl privesc”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Ar mai putea reacționa așa atunci „când îl protejezi în exces sau îl controlezi prea riguros”, este de părere specialistul.

Copilul îți sancționează orice greșeală

Dacă primești astfel de reproșuri, ține cont că cei mici îi studiază foarte atent pe părinți, iar spiritul lor de observație este unul foarte ascuțit. În copilărie, ei tind să-i idealizeze și să-i imite în tot ce fac, dar la adolescență, devin foarte critici. Astfel, orice greșeală a ta este atent observată și sancționată de către fiul sau fiica ta. În cele mai multe cazuri, nu ar trebui să te învinuiești prea tare. Ești om și eroarea face parte din viață.

Nu poți fi o mamă perfectă

Nu există educatori perfecți și nici mamă perfectă. Și copilul tău ar trebui să înțeleagă asta. Pe de altă parte, aceasta este perioada din viața lui în care începe să fie „rău”. Nu e „cool” să fii tocilar, să asculți tot timpul de părinți etc. În plus, schimbările hormonale îl fac să fie nervos și să reacționeze urât uneori. Nu își poate accepta părțile negative ale personalității, așa că trebuie să găsească alți vinovați. Aceștia sunt ușor de aflat: chiar voi, părinții, care ați devenit „răi”. Dar nu voi v-ați schimbat, ci el și modul lui de a privi lumea.

Sursa foto: 123rf.com /