Vei fi poate surprinsă să afli că „amenințările lumii virtuale sunt aproape aceleași ca în viața reală: amenințări, violență verbală, presiuni psihologice”, remarcă Andreea Pufu, coordonator în cadrul programului Sigur.Info, care îi ajută pe copii și părinți să folosească internetul în siguranță. În plus, în rețeaua web se ascund primejdii care pot fi ușor evitate în viața reală, dar aici sunt de neînlăturat dacă nu știi să te păzești. Și ar fi bine ca regula „nu discuți cu străinii” să se aplice și pe web.

Detalii personale, la vedere

Datele personale sunt foarte greu de protejat, iar cei mici tind să fie foarte sinceri și pun la dispoziție chiar și necunoscuților adresa de acasă, fotografii personale și alte detalii intime care îi pot face o țintă ușoară pentru persoane rău intenționate. În plus, fotografiile afișate în prezent vor rămâne pe net și peste câțiva ani și ar putea deveni piedici în calea dezvoltării profesionale, dacă au detalii compromițătoare. De aceea, ar fi bine să te informezi și să cunoști toate problemele posibile care pot apărea pe Intenet. Chiar dacă pe tine personal nu te interesează, încearcă să ții pasul cu tehnologia pentru a putea să îți ajuți copilul. În plus, ar trebui să ai obiceiul de a vorbi deschis cu el, astfel încât el să îți poată spune atunci când se confruntă cu greutăți, iar tu să îl avertizezi despre ce se poate întâmpla în spațiul virtual. Discută liber și arată că știi și tu „cu ce se mânâncă Internetul”. Poți să aduci în discuție și aspectele pozitive ale acestuia. Va fi încântat că are o mamă „cool”, care e la zi cu toate noutățile.

Instrumente de ajutor

Ar fi bine să știi și ce face el zilnic online. Dacă nu ai încredere că îți spune el, există și programe care pot monitoriza și restricționa activitatea lor în spațiul virtual. Andreea Pufu spune că acestea sunt „disponibile atât gratuit cât și cu plată și înregistrează activitățile petrecute pe calculator sau pe telefonul mobil conectat la net. Poți găsi informații despre ele pe http://www.sigur.info/docs/analiza-programe-de-filtrare.pdf. În plus, este importantă și instalarea unui program antivirus funcțional și actualizat, precum și verificarea istoricului de accesări ale paginilor web”. Există programe care îi mai pot restricționa accesul la anumite situri, cum ar fi cele pornografice, sau pot tăia conexiunea la net după o anumită perioadă (ex. două-trei ore) sau să permită accesul doar în anumite intervale orare. În cazul unui copil mai mare care v-ar putea descoperi că îl controlați, puteți vorbi deschis cu el și să îi explicați că o faceți din grijă pentru el și pentru a-l proteja de eventualele pericole.

Consiliere online

”Copiii nu trebuie să creadă tot ceea ce văd sau citesc pe Internet. Noile tehnologii permit oricui să își creeze pagini web sau conturi false, să posteze texte, fotografii sau știri neadevărate. În plus, fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu ușurință. Pentru a verifica dacă ceea ce au aflat pe Internet este adevărat, ar fi bine să îi oferi și alte surse de informare. Mai spune-i copilului că, atunci când cineva îi vorbește urât sau îl supără în acest mediu, să nu răspundă agresiunii, întrucât orice răspuns va fi considerat de către hărțuitor drept o victorie. Ei trebuie să îl ignore, să îl scoată din lista de prieteni și să raporteze orice abuz la care sunt supuși. Pentru acest lucru pot apela cu încredere la serviciul de consiliere pe care Organizația Salvați Copiii îl pune la dispoziție, în cadrul programului Sigur.Info – Internet Helpline. Acesta poate fi apelat de luni până vineri la numarul de telefon 031.80.80.000, la e-mail: [email protected], spune Andreea Pufu, coordonator al programului Sigur.Info.

Sursa foto: 123rf.com