Nu lăsa nimic la voia întâmplării, fie că este vorba despre analizele pe care va trebui să le faci, schimbările din viața de cuplu sau ajustările profesionale care vor apărea în curând. Ai nevoie să fii informată, de aceea citește în articolul de azi lucrurile esențiale de care trebuie să ții cont ca viitoare mămică.

Cunoaște-ți drepturile ca viitoare mamă

Legislația în vigoare prevede 126 de zile calendaristice pentru concediul de maternitate. Acestea sunt împărțite astfel:

  • 63 de zile pentru sarcină (care se acordă înainte de naștere)
  • 63 de zile pentru lăuzie (care se acordă după naștere).

Pentru a putea beneficia de concediul maternal și de indemnizația de maternitate, trebuie:

  • să ai domiciliul în România
  • să ai un certificat medical eliberat de un medic care a încheiat contract cu casele de asigurări de sănătate
  • să ai plătită contribuția de concedii și indemnizații timp de cel puțin jumătate de an.

De altfel, trebuie să știi că în perioada de maternitate nu poți să fii dată afară de angajator. Astfel, vei beneficia de:

  • program redus de lucru
  • 16 ore libere lunar pentru controale medicale
  • dacă lucrezi în ture de noapte, beneficiezi de schimbarea programului de lucru
  • dacă ești expusă la factori de risc, beneficiezi de concediu de risc.

Foarte important este să reții că nu o să beneficiezi de niciun drept ca viitoare mămică dacă nu îți vei înștiința în scris angajatorul privind sarcina.

Analize esențiale pe care trebuie să le faci

Pe durata sarcinii ai nevoie de multă liniște. De aceea, caută un medic ginecolog cu care să te înțelegi bine, fiind foarte importantă comunicarea dintre voi. Ca orice viitoare mamă, o să-ți pui întrebări și o să ai multe neclarități.

Îți recomandăm să oferi informații complete și sincere privind istoricul medical pentru a nu pune sarcina în pericol. În primul trimestru de sarcină asigură-te că faci următoarele analize: test Papanicolau, testare pentru boli cu transmitere sexuală, identificare RH și grupă sanguină, analiză de urină, pentru colesterol și trigliceride, serologia hepatitelor C și B, dozarea de anticorpi pentru rubeolă, toxoplasmoză și Citomegalovirus.

De asemenea, după 12 săptămâni medicul ginecolog va face o nouă ecografie pentru a stabili dezvoltarea organelor, greutatea copilului și starea generală de sănătate. Morfologia fetală este necesară în acest moment pentru depistarea anomaliilor și malformațiilor. Medicul îți va face un screening pentru depistarea sindromului Down, cât și o examinare pelviană.

În al doilea trimestru de sarcină este important ca medicul să-ți recomande repetarea hemogramei pentru a determina dacă ai lipsă de fier sau de alte vitamine. Sexul copilul îl poți afla acum. Pe lângă asta, ginecologul îți va recomanda să faci un nou screening pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sau o eventuală schimbare în dezvoltarea fătului. În săptămâna 22 de sarcină, hemoleucograma, analiza biochimică a sângelui, depistarea de anticorpi și analizele de rutină vor trebui repetate.

De asemenea, medicul îți va face o ecografie Doppler pentru a observa posibilele probleme de tensiune mărită. Pentru a verifica dezvoltarea organelor micuțului, vei face o ecografie 3D sau 4D pentru a te asigura că nu există semne ale unei posibile malformații.

În al treilea trimestru ești deja obișnuită cu piciorușele micuțului lovind burtica, deci anticiparea întregirii familiei te lasă cu ochii în lacrimi. Acum trebuie să faci un test pentru toleranță la glucoză, acesta fiind folosit pentru depistarea diabetului gestațional.

Vei repeta hemoleucograma și vei face o nouă examinare pelviană, pe lângă ecografia de morfologie fetală. Aceasta trebuie făcută pentru a vedea poziționarea fătului, dacă există semne de naștere prematură, cât de mult a crescut copilul și momentul când va veni pe lume.

Depresia postnatală

Studiile au dezvăluit faptul că una din opt mămici suferă de depresie postnatală. Mulți psihologi sunt de părere că este rezultatul unor emoții de nesiguranță interioară sau factori externi, precum instabilitate economică. Atât timp cât partenerul și oamenii dragi îți sunt alături, nu ai de ce să te temi.

Ca viitoare mămică este bine să stai departe de situații care să te impacteze emoțional. După ce naști, prioritatea numărul unu este bebelușul. Concentrează-te să îi oferi toată atenția ta, lăsându-l pe soțul tău să împartă cu tine atribuțiile de părinte. Comunică deschis cu el pentru ca acesta să știe cum poate să te ajute și nu lăsa lucruri nespuse să intervină în relația de cuplu.

Cere ajutorul părinților tăi sau socrilor și nu evita socializarea. Chiar dacă în primele luni s-ar putea să simțiți nevoia de a petrece cât mai mult timp în familie alături de bebeluș, vei observa și necesitatea socializării. Înconjoară-te de oameni minunați și cu siguranță vei trece peste aceste obstacole cu bine!

Cel mai important este să te bucuri de această perioadă, mai ales dacă ești mamă pentru prima dată. Informează-te și pune întrebări specialiștilor care au grijă de sănătatea ta și a copilașului și încarcă-te doar cu energie frumoasă în cele nouă luni de sarcină.

Sursă foto: Pexels

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu colorful.hr