Fie că știe sau nu cine e Moș Crăciun, dar privirea înlăcrimată, dezamăgită și întrebarea ”Asta e tot?” poate termina psihic un părinte. Dimineața de 25 decembrie sau seara de Ajun trebuia să fie una perfectă, plină de bucurie. Decepția trăită de micuț că a primit prea puține cadouri de la Moșul te face să crezi că toată pregătirea a fost degeaba. Află care este părerea specialistului nostru și ce ai putea face pentru ca anul acesta toată lumea să fie fericită.
Listă mult prea lungă de cadouri pentru Moșul, expresia unor nevoi reale
”Obiectele materiale sunt expresia unor nevoi reale”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin. Lista mult prea lungă de cadouri pentru Moșul nu este decât exprimarea nevoii de a se simți iubit de părinți, de a se simți important. Aceasta poate fi împlinită prin mai mult timp de calitate petrecut cu copilul, mai multă atenție, mai multă prețuire arătată.
”Atunci când cere o listă mult prea lungă de cadouri pentru Moșul, copilul poate că își testează importanța, însemnătatea sau puterea asupra părinților”, observă specialistul. Dacă el obține deja aceste lucruri, dorința de a primi cât mai multe obiecte poate să scadă. În plus, atunci când va primi cadourile, bucuria nu va dura mult, dacă se bazează doar pe cele materiale pentru că ”intervine adaptarea hedonică. Mașinuța sau păpușa cea nouă devin plictisitoare la scurt timp de la primirea lor și apare nevoia de altceva, mai scump, mai sofisticat. Copilul ajunge să alerge într-o cursă de a acumula cât mai multe lucruri, care nu îl duce nicăieri.”
Părinții și societatea, vinovați pentru așteptările micuților
Societatea, împreună cu părinții, pot determina așteptări mult prea mari de la perioada sărbătorilor de iarnă. Încă din primăvară i se spune copilului că va primi bicicleta sau jucăria dorită de Crăciun, dacă va fi cuminte, dacă va învăța bine etc. Iar promisiunile tot apar, în paralel cu amenințările. Apoi, când îți cere ceva, tu-i spui că poate va primi de la Moșul. Și așa, lista așteptărilor se umflă și se tot umflă. Mai îl lași și la televizor unde vede nenumărate reclame la lucruri care par absolut minunate, colegii de școală se afișează cu haine, jucării și gadget-uri pe care și le-ar dori și el. Așa că este asaltat din toate părțile și este foarte greu pentru un copil să nu se lase ispitit de atâtea tentații.
Mai puține așteptări de cadouri de la Moșul, copii mai fericiți
Un părinte și-a propus ca de acest Crăciun să nu le ofere copiilor lui decât trei lucruri pentru fiecare dintre ei: un obiect de care micuțul are nevoie, un obiect pe care și-l dorește și o experiență împreună cu familia. Aceasta poate fi o excursie, o vizită la un muzeu, o piesă de teatru etc. – orice, dar să fie ceva distractiv și să-i implice pe toți membrii familiei. O altă idee este ca în perioada de dinaintea Sărbătorilor să mergi cu el prin centre de plasament pentru a ajuta copiii fără părinți sau în familiile sărace. Îndeamnă-l și pe el să pună de o parte din banii lui ca să cumpărați ceva pentru cei abandonați. Poate să-și facă ordine în jucăriile lui și să aleagă ceva aflat încă în stare bună care ar putea fi dăruit cuiva mai puțin norocos. Astfel, va aprecia mai mult ceea ce primește și va învăța bucuria de a dărui.
Discută sincer și deschis cu el
”Poți afla mai multe despre dorințele lui reale, discutând sincer și deschis cu el. De multe ori este greu pentru părinți să vorbească în mod onest cu copiii lor pentru că îi judecă, îi critică, îi evaluează sau le dau sfaturi condescendente. Atitudinea de superioritate a adulților blochează comunicarea, dar sinceritatea și apropierea plină de iubire îl pot face pe micuț să se deschidă și să spună ce îl preocupă și ce-și dorește cu adevărat. Uneori, poate nu-și dă seama nici el și realizează doar în acest dialog. Este util să-i îndeplinești visele, dar nu să-i cumperi obiecte. În spatele dorinței lui (false) de a poseda cât mai multe lucruri se află nevoi legitime care pot fi satisfăcute într-un mod mai constructiv, mai sănătos și mai natural. El are nevoie mai ales de înțelegere, respect, căldură sufletească, încurajare. Are nevoie să vadă în tine un partener care să-l ajute și nu care să-l mituiască pentru a se conforma unor așteptări”. Cadourile de la Moșul nu trebuie să devină un instrument de a condinționa și ”dresa” copilul.
Sursa foto: