Cîteva principii ale educației Montessori

  • Crează condiții de învățare și descoperire și nu interzice lucruri, dacă nu este cazul.
  • Bucură-te dacă îl iei de la grădiniță și vezi că e murdar pe haine. Este dovada unei zile în care a învățat și descoperit multe lucruri. De restul, se ocupă mașina de spălat.
  • Nu întrerupe nicio activitate cu scop a copilului și nici nu-l face să-și piardă concentrarea. Nici măcar nu îl încuraja în acele momente pentru că îi distragi atenția.
  • Spune întotdeauna adevărul copilului, chiar și când ești nevoită să faci lucruri care lui nu-i plac. Va fi capabil să înțeleagă și să accepte asta într-o zi.
  • Nu grăbi ritmul lui de dezvoltare. Pentru fiecare nou pas, el are nevoie ca mintea lui să se maturizeze. El va ști care este momentul pentru o nouă provocare și va arăta asta în mod direct sau indirect.
  • Oferă-i copilului timp liber pentru a-și alege activitățile. Acest timp îl motivează să-și dezvolte creativitatea.
  • Nu în ultimul rând, stabilește cu blândețe câteva reguli pentru că „o viață fără reguli este ca o pădure fără poteci”.

Respectul pentru copil, unul dintre cele mai importante principii

ana prepelita

Pedagog Ana Prepeliță

Educația Montessori se bazează, înainte de toate, pe foarte mult respect pentru copil. Acesta primește atât dragoste și îngrijire, cât și educație, dar nu există anumite reguli fixe pe care se bazează această alternativă educațională. Există, mai degrabă, niște principii în jurul cărora se oferă libertate de mișcare și de autodisciplină pentru copii. Este nevoie de mult respect pentru a atinge aceste scopuri, pentru ca orice părinte să poată dărui micuțului dragoste, înțelegere, libertatea de mișcare, explorare și învățare. În plus, cel mai mare beneficiu este că adultul va reuși să aibă încredere în forțele copilului de a cuceri lumea.”

Sursa foto: 123rf.com