Lipsa de încurajare, afecțiune și căldură din partea tatălui poate duce, în timp, la o stimă de sine scăzuta, complexe de inferioritate, anxietate, fobii sau depresie”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. În plus, fetele care au fost părăsite de tată pot avea probleme în viitor în căsnicie sau pot alege să nu se mărite de teamă să nu pățească același lucru ca mamele lor.

Viziune dezechilibrată despre familie

De ce se întâmplă asta? ”În copilărie se formează concepțiile de bază despre cuplu, familie”, explică specialistul. Chiar dacă alte rude încearcă să suplinească rolul tatălui, majoritatea copiilor care cresc fără tată vor avea o viziune oarecum dezechilibrată despre ce înseamnă familie. În plus, își formează idei de bază greșite care să ducă la nefericire. Gândesc lucruri de genul: «tata a plecat din cauza mea», «în general, părinții își părăsesc copiii», «dacă nu sunt perfectă, voi fi părăsită din nou». Iar acestea vor interfera cu creșterea și dezvoltarea lor”. Rezultatul este o persoană care se adaptează mai greu chiar și la maturitate.

Cum ajungi la echilibru în absența tatălui

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Legătura proastă cu tatăl influențează negativ percepția despre viața de cuplu, stima de sine și încrederea în partener”, adaugă psihoterapeutul. Femeia care are o astfel de experiență se teme că va păți la fel ca mama ei. Dar este important să conștientizeze traumele pe care le are și să le depășească. După o anumită vârstă, nu mai contează experiențele proaste din trecut, ci ”ceea ce alegem noi să facem cu ce au făcut alții din noi. Cu ajutor de specialitate, oricine poate deveni propriul părinte, terapeut, instructor. Poate învăța cum să se echilibreze, să treacă peste frustrări și să-și crească nivelul de mulțumire și de împlinire – personal și al cuplului”.

Sursa foto: 123rf.com