Una din cinci femei suferă de lipsa orgasmului, iar una din 10 nu-l va cunoaște niciodată. Dar, din punct de vedere fizic, oricare dintre ele are tot ce e necesar pentru a-l atinge, ceea ce înseamnă că este o problemă care poate fi rezolvată.

„Există o multitudine de factori care împiedică atingerea orgasmului”, spune psihoterapeutul și sexologul Valentin Pescaru. „Printre aceștia se numără malformații ale organelor genitale (rar întâlnite), probleme endocrinologice (hormonale), psihice, lipsa informării și a educației sexuale, parteneri nepotriviți sau fără experiență, educația din familie etc.”

Cauzele lipsei orgasmului

Psiholog Valentin Pescaru, Tel. 0745.074.845

Psiholog Valentin Pescaru, Tel. 0745.074.845

Aflarea cauzei este importantă. „În cazul anomaliilor fiziologice sunt necesare operații de refacere, dar, din nou, subliniez, acestea sunt rar întâlnite”, spune Valentin Pescaru. În cazul deregrălilor endocrinologice se vor face tratamente hormonale. În restul cazurilor, poate fi nevoie de educație sexuală sau psihoterapie. Dacă este vorba de probleme mai mici cu partenerul, acestea se pot rezolva cu ajutorul dialogului. La fel, este bine să îi spui ce îți face plăcere. Dar nu ar trebui să te gândești că el este de vină. „Din păcate, există încă o abordare nepotrivită a dificultăților din sfera sexuală”, remarcă Valentin Pescaru. „Există încă foarte multe stereotipuri, rușine, refuz, negare și lipsă de informație. Se pleacă foarte des de la ideea ca partenerul este „responsabil” de orgasmul femeii, lucru în cea mai mare măsură neadevărat”.

Idei greșite despre orgasm

Femeia este cea care trebuie să cunoască felul în care funcționează organismul ei, respectiv cum poate ajunge la orgasm. De abia după aceea începe rolul bărbatului. Sexologul vede și alte obstacole care împiedică femeile să aibă o viață intimă împlinită: „educația sexuală se face încă foarte mult din diverse „surse”, care mai de care mai neinformate și mai nepricepute, prietenii/prietenele și internetul fiind pe primele locuri. Bărbații confundă din ce în ce mai des partenera cu actrița din filmele pentru adulți, tratând-o ca atare, iar femeile sunt din ce în ce mai axate pe felul în care arată, confundând la randul lor aspectul fizic sau aspectul exterior cu succesul și împlinirea. Nu întâmplător a explodat numarul de operații estetice. Multe femei consideră că doar un corp perfect le va aduce plăcere, lucru foarte gresit. Este interesant de spus că multe studii arată că dimpotrivă, oamenii frumoși, atrăgători, au o viață sexuală mai neîmplinită decât ceilalți”.

Sursa foto: 123rf.com / My Make OU