Cercetătorii au colectat date despre 17.565 de copii pentru a vedea care sunt factorii care cresc riscul obezității. Au fost incluși în studiu atât elevi de la instituții publice, cât și private, de la grădiniță până la clasa a cincea și a șasea.

Copiii mamelor singure, risc mare de obezitate

Analiza statistică a datelor a stabilit că ”structura familiei este asociată în mod semnificativ cu rata obezității.” În fiecare clasă, copiii crescuți doar de mamă erau în procent mai mare obezi decât cei care aveau ambii părinți. Analize avansate au relevat că nu doar absența tatălui crește riscul obezității la copii – ci și absența fraților. ”În fiecare clasă”, spun cercetătorii, ”am găsit că micuții care nu aveau frați aveau un indice al masei corporale mai mare și un risc mai mare de a deveni obezi decât cei care aveau frați”. Combinând datele culese, cercetătorii au interpretat analiza ca pe ”o evidență clară că micuții care sunt crescuți de o mamă singură și, în special, cei care nu au frați au cel mai mare risc de a deveni obezi.”

Copiii singuri la părinți sunt mai grași

Cercetătorii au emis ipoteza că micuții crescuți de mame singure au un risc mai mare de îngrășare pentru că ”mamele singure au mai puține resurse, inclusiv mai puțin timp și mai puțin ajutor din partea familiei pentru a putea găti în mod regulat pentru ele însele și pentru copii. În plus, ele nu au suficient timp și energie pentru a face diverse activități cu copiii lor și să-i încurajeze să facă mișcare.” Chiar dacă mulți specialiști sunt de părere că ”mai mulți copii în familie diminuează timpul și resursele părinților”, cercetătorii sugerează frații pot servi ca stimul pentru interacțiunea copil-copil, joaca împreună sau activități care cresc timpul pe care fiecare copil îl dedică activităților fizice. Frații mai mari pot juca rolul de model sau îi pot ajuta pe părinți având grijă de cei mai mici.”

Sursa foto: 123rf.com