Îți lași sau nu copilul în tabără? Este întrebarea care stă pe buzele multor părinți. Atunci când îl lași pentru prima dată în tabără, ar trebui să știi sigur că este pregătit. Află de la psihologul nostru care sunt criteriile.

Citește și cum trebuie să-l pregătești atunci când îl trimiți prima dată în tabără.

Îți lași sau nu copilul în tabără? Testează-l!

Ar fi bine să nici nu exagerezi pericolele care îl pasc, dar nici să nu iei hotărârea prea ușor. Nu contează neapărat vârsta pe care o are. Unii copii sunt gata mai devreme, alții se vor despărți mai greu de familie chiar și la o vârstă mai mare. Ca test, ai putea să vezi cum reaționează într-o excursie de o zi, apoi să-l trimiți în alta pentru un week-end. Dacă totul a fost bine, ai putea să-l lași și în tabără.

Citește și: Îți lași copilul singur cu prietenii, la petrecerea de Revelion?

Îți lași sau nu copilul în tabără? Cum știi dacă este gata

Începând cu clasa a II-a, copiii sunt aproape pregătiți să meargă în tabără”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu, adăugând că ”unii dintre ei sunt mai entuziaști de ideea de a pleca, iar alții dimpotrivă. La decizie contribuie mai mulți factori. Unul dintre cei mai importanți este gradul de independență al copilului în îndeplinirea sarcinilor: își face singur toaleta, își strânge patul, nu uită și nu pierde lucruri etc. Este important și dacă este obișnuit să doarmă singur, respectă autoritatea (profesorul supraveghetor), nu are un regim alimentar, o medicație care trebuie respectată sau alte limitări din punct de vedere medical”.

Citește și: Când este sigur să-ți lași copilul singur acasă? Ce trebuie să știe

Îți lași sau nu copilul în tabără? Ce trebuie obligatoriu să știe

Alte deprinderi pe care este necesar să le aibă atunci când pleacă sunt: să fie obișnuit să mănânce și să se îmbrace singur (inclusiv să știe să-și aleagă hainele în funcție de vreme și de ce are de făcut) și să știe ce ar avea nevoie să-și ia la el pentru o excursie de o zi. În general, trebuie să își poată îndeplini singur nevoile de bază și să știe să ceară ajutorul când e cazul.

Citește și: