Ce este lactația fără sarcină

După cum știu majoritatea oamenilor, lactația este procesul prin care laptele este secretat din glandele mamare ale mamiferelor, prin mameloane, pentru a-și hrăni puii.

Alăptarea este o parte normală a vieții pentru nenumărate specii, dar lactația fără sarcină poate fi mistică pentru unele femei.

Ea determină unele femei să creadă că sunt însărcinate sau că există ceva grav în neregulă cu nivelul hormonilor sau sistemul lor de reproducere.

La nivelul cel mai de bază, lactația fără sarcină – care este cunoscută în mod formal ca galactorie – apare în același mod ca și lactația pentru femeile însărcinate.

Corpul spune celulelor specializate din lobulii sânului să producă lapte, compus din proteine ​​și grăsimi.

Odată ce aceste celule sunt adulte, ele sunt eliberate prin canalele din lobule, care sunt conectate la mamelon.

Semnalul din organism către aceste celule specializate, care stimulează producția de lapte, poate apărea din mai multe motive, chiar și fără sarcină.

Poți să alăptezi dacă ai piercing în sfârcuri? Care este adevărul

Lactația fără sarcină – cauze

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale lactației fără sarcină includ stimularea mamară, medicamentele, hipotiroidismul sau creșterea tumorilor benigne, printre altele.

Medicație

Anumite medicamente, cum ar fi anumite antidepresive și pilulele pentru tensiune arterială ridicată, pot stimula galactoria și lactația fără sarcină.

Creșterea tumorii

De asemenea, cunoscută sub numele de prolactinom, aceasta este o afecțiune în care se formează tumori benigne mici pe glanda pituitară în creier.

Asta determină producerea de prolactină, care declanșează lactația la femeile care nu sunt însărcinate.

Hipotiroidism

Dacă suferiți de niveluri scăzute ale hormonului tiroidian, acest lucru tinde să producă niveluri ridicate de prolactină, menționate mai sus, ceea ce duce la o mai mare lactație.

Utilizarea plantelor medicinale

Este cunoscut faptul că anumite remedii și tratamente pe bază de plante stimulează producția de lapte matern, cum ar fi urzica, lucerna, feniculul și frunza de zmeură.

Pierderea de sarcină

Dacă vă confruntați cu galactorie, aceasta poate însemna că ați suferit un avort spontan, iar corpul încă răspunde la eliberarea inițială a hormonilor de sarcină.

Acesta ar putea fi primul indiciu că ați suferit o sarcină chimică sau un avort spontan.

10 lucruri pe care să le faci cu soțul tău în ultima lună de sarcină

Stimularea sânilor

Stimularea excesivă a sânului, fie prin masaj, fie prin activitate sexuală, poate induce producerea de lapte de către celulele specializate din sân.

Lactația fără sarcină – Simptome

Dacă suferiți de lactație fără sarcină, scurgerea laptelui matern nu este singurul simptom.

De asemenea, s-ar putea să aveți următoarele simptome, care ar trebui să ducă spre medic pentru o examinare mai formală.

– Greaţă

– Acnee

– Menstruație neregulată

– Probleme de vedere

– Scăderea libidoului

– Creșterea neobișnuită a părului

– Umflarea gurii.

Lactația fără sarcină – Diagnostic

Există o serie de modalități prin care medicii pot diagnostica această afecțiune, inclusiv un test de sânge, examen fizic, mamografie și un test de sarcină.

Examenul fizic

Palparea sânilor va da informații utile medicului. Acesta poate solicita o probă de lapte matern pentru testare.

Mamograma

În principiu, o radiografie pentru sân, este o procedură comună de diagnosticare care poate ajuta medicul să înțeleagă mai multe despre ce se întâmplă în sânii și să identifice tumorile.

Test de sânge

Un test de sânge ar putea dezvălui hormonii care sunt dezechilibrați în corp, ceea ce ar putea ajuta la ghidarea tratamentelor, în special dacă problema se datorează unei tumori pe glanda tiroidă.

Cum îți dai seama că vei naște în curând

Test de sarcină

Un test de sarcină este adesea administrat pentru a se asigura că nu există o sarcină legitimă.

Lactația fără sarcină – Tratamente

Opțiunile de tratament pentru lactația fără sarcină depind în întregime de cauza care stă la bază și includ de obicei medicamente, radioterapie sau chirurgie.

Medicamente

Utilizarea medicamentelor pentru a trata tumorile hipofizice sau pentru a reduce cantitatea de prolactină produsă de organism poate ajuta atât la reducerea simptomelor acestei afecțiuni.

Terapie cu radiații

În cazul unei anumite creșteri tumorale, chiar dacă nu este canceroasă, poate radioterapia, deoarece aceasta poate reduce rapid dimensiunea tumorilor și poate elimina simptomele acestei probleme.

Rețineți că radioterapia vine adesea cu propriile efecte secundare.

Intervenție chirurgicală

În unele cazuri, atunci când radioterapia sau medicamentele nu funcționează, medicul vă poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a elimina orice tumori din glanda pituitară.

Lactația fără sarcină – profilaxie

În timp ce unele cazuri de galactoree sunt inevitabile, puteți scădea riscurile prin scăderea nivelului de stres, evitând îmbrăcămintea strâmtă sau sutienele iritante.

Reducerea stimulentelor mamare pe cât este posibil va fi de ajutor.

Stimularea sânilor

Reduceți activitatea sexuală și stimularea sânilor, deoarece ambele vor induce lactația la unele femei.

Ce faci după pierderea unei sarcini. Tratament, îngrijire și precauții

Îmbrăcăminte

Hainele dure, strânse pe corp sau țesăturile iritante, mai ales atunci când vine vorba de sutiene, pot provoca producția de lapte în sân.

Alegeți hainele comode, atât în timpul zilei cât și în timpul nopții.

Stresul

Nivelul ridicat de stres poate afecta echilibrul hormonal din organism, ducând la un exces de prolactină.

Faceți tot posibilul pentru a scădea stresul și anxietatea cu yoga, meditația și alte remedii dovedite.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto