Știi că este pregătit pentru un astfel de pas dacă dă dovadă de maturitate, face alegeri bune de unul singur, are abilitățile practice pentru a supraviețui. Îl poți testa lăsându-l să se descurce câteva zile singur sau lăsându-l o săptămână-două în alt oraș.

Mica școală de acasă

Cel mai bine ar fi, dacă aveți în vedere plecarea la studii în alt oraș sau chiar în străinătate să te gândești și la o pregătire practică pe lângă cea intelectuală. Ar fi bine să știe să gătească mâncăruri simple, rapide, dar sănătoase și cu ingrediente ieftine. Alte abilități de dorit sunt să știe să își facă singur curat, să găsească drumul într-un oraș necunoscut, să își organizeze bine timpul fără ca altcineva să îi impună un program etc. Trebuie să știe să își facă un buget și să cheltuiască banii în așa fel încât să nu rămână fără strictul necesar până luna următoare. Stabiliți de la început ce sumă îi puteți da voi lunar și ce alte surse de venit mai poate găsi – dacă este posibil să aplice pentru o bursă sau să își ia un job part-time.

Fii alături de el

Chiar dacă până acum a fost un copil bun și nu ți-a făcut necazuri, printre străini îl pot pândi amenințări și tentații noi. Fără să fii prea prăpăstioasă sau chiar să îi trezești interesul, discută cu el despre eventualele pericole. Ar trebui să aveți o relație suficient de deschisă ca să puteți discuta de sex și relații care ar putea fi riscante, despre cum se poate proteja sau de ce să se ferească. Ar trebui să știe despre droguri și abuzul de alcool. Bine, sigur a vorbit cu colegii lui despre aceste teme sau chiar a mai încercat câte ceva, dar ar fi bine să aibă astfel de discuții și cu tine sau cu o altă persoană de încredere de la care să aibă informații sigure și să afle riscurile pe care le implică.

Sursa foto: 123 rf.com