Chiar dacă minte doar de circumstanță, „orice minciună poate cauza ruptura relației, pentru că afectează profund încrederea în celălalt”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu adăugând că „fie că este una relativ mică, fie că este una gravă, este bine să-l întrebi care a fost cauza pentru care a ales să ascundă adevărul”. Oricum ar fi, este întotdeauna un semn că ceva nu merge în căsnicie și asta înseamnă că amândoi puteți greși pe undeva.

Află motivul pentru care te minte

În primul rând, analizează-te și vezi de ce ai minți tu, ca să îți dai seama de ce o face el. „Un motiv ar fi pentru a te apăra, altul – teama de a-l pierde. Ar mai putea să-ți fie frică de reacția celuilalt și crezi că, astfel, eviți un conflict. Uneori, mai minți din obișnuință”, remarcă psihologul, „adică acele minciuni care nu afectează pe nimeni, dar sunt spuse pentru a păstra anumite convenții sociale”. Dar voi sunteți un cuplu și minciuna nu ar trebui să își facă loc între voi. Sigur, așa ar tebui să fie dacă lucrurile ar fi perfecte, dar, după cum știi, așa ceva încă nu există. Deci, ar trebui să ne mulțumim unii cu alții așa imperfecți cum suntem.

Nu ascunde și tu adevărul

Psihologul este de părere că trebuie să îi spui că ai aflat de greșeala lui, altfel, va fi tot un fel de minciună prin omisiune. Totodată, nu este bine să reacționezi imediat ce ai aflat vestea. Ia-ți puțin timp să te gândești ca să nu iști un scandal. Verifică informația, apoi gândește-te cum vei reacționa. Bineînțeles, trebuie să te întrebi cât de gravă este minciuna lui, dacă vă amenință relația sau nu. În funcție de asta, confruntarea poate fi o simplă discuție la o cafea sau un scandal în toată regula. Cel mai bine ar fi să nu se ajungă la acesta din urmă. Încearcă să discuți calm cu el și să afli cauza comportamentului lui.

Sursa foto: 123rf.com