Jucăriile nepotrivite pot face mai mult rău decât bine în dezvoltarea micuțului. Află cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău. Ar fi bine ca părinții să caute ”jucăriile și jocurile care îi dezvoltă inteligența copilului, care îi produc satisfacții, însă îl ajută și să învețe abilități utile”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Așa alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău. În plus, nu uita că și părinții trebuie să se joace. De multe ori, le cumpărăm ceva doar ca să ne lase în pace și să ne putem vedea de treaba noastră sau să ne relaxăm. Ar fi bine să stăm cu ei o anumită perioadă de timp și să ne jucăm împreună.

Citește și: Ghid pentru alegerea celor mai utile jucării

Cum alegi jucăriile potrivite pentru copilul tău

Jucăriile și jocurile bine alese contribuie la învățare și-l ajută pe copil să capete cât mai multă independență. În mod suprinzător pentru mulți, pot fi printre cele mai simple. A învăța să arunce mingi de diverse mărimi și greutăți îl poate ajuta pe copil, în viitor, să scrie mai bine dezvoltându-i motricitatea. Mersul pe bicicletă sau tricicletă angajează întregul corp. Micuțul învață să-și coordoneze mișcările și acest lucru implică ambele emisfere cerebrale. Totodată, își dezvoltă atenția, dar și forța musculară. Nu pare că-l ajută direct, dar aceste abilități îl vor ajuta mai târziu să poată copia cu mai multă ușurință un text de pe tablă.

Citește și: Cum să stimulezi inteligența copilului în primii 3 ani de viață

Caută în magazin astfel de jucării

Jucăriile potrivite pentru copilul tău ar trebui să stimuleze una sau mai multe din aceste abilități care constituie, apoi, bazele pentru învățarea la școală:

  • Interesult pentru imagini, sunete și senzații din lumea reală;
  • Abilitatea de a se angaja în relații cu alți oameni;
  • Comunicarea bidirecțională (cineva vorbește, eu ascult și invers)
  • Abilitatea de a rezolva probleme;
  • Creativitate;
  • Logica, găsirea de relații tip cauză-efect.

Exemple de jucării potrivite pentru copilul tău

Exemple de jucării utile pentru cei mici: păpușă și haine cu care să o îmbraci (să aibă și capse, fermoare, șireturi, nasturi),

  • cădiță cu mingii – le oferă copiilor oportunitatea de a se mișca, sări și de a-și îmbunătăți simțul tactil și al echilibrului;
  • Jucării din lemn pentru sortare, de diverse mărimi și forme. Stimulează coordonarea ochi-mână, învățarea formelor, culorilor, mărimilor, dar și capacitatea de a rezolva probleme;
  • Țintar – este o alternativă excelentă la armele cu laser. Copilul se concentrează pe țintă, dar are mai mulți mușchi și este nevoie de mai multă atenție pentru a nimeri ținta. Există anumite abilități care îl vor ajuta mai târziu la scris.
  • Mingile de sărit ajută la dezvoltarea musculară și la simțul echilibrului.

Sursa foto: 123rf.com