Imaginație fără limite

Creativitatea este esențială pentru ca atunci când va fi matur să rezolve cu ușurință problemele care îi apar în cale, găsind soluții care nu par la îndemână la prima vedere. Această calitate poate fi stimulată la copii în multe feluri: prin proiecte “artistice” (colorat, desenat, lipit diverse materiale etc.), joaca de-a “mama și de-a tata”, de a lua ceaiul cu un prieten imaginar, de-a personajele de poveste etc. Jucăriile simple, care pot fi mai multe lucruri, pe rând, pot spori imaginația copiilor. De pildă, un băț poate fi baghetă magică, sabia cavalerului neînfricat sau stâlpul unui cort al indienilor.

Îndemânarea, calitate dobândită

Cuburile de ansamblat sunt de un mare ajutor în dezvoltarea imaginației, mai ales dacă nu i se oferă copilului modele, ci este lăsat să le creeze singur, după cum dorește. Jucăriile care necesită ansamblare îi mai ajută pe copii să învețe să își coordoneze mișcările și să devină mai îndemânatici. Cele care presupun mai mulți pași pentru a obține figura finală îi învață să gândească în perspectivă pentru a reuși să termine cu bine și să vadă rezultatul.

Inteligeță și perseverență

Jocurile tip puzzle stimulează inteligența copiilor, le pun creierul la treabă și îi ajută să învețe să rezolve problemle, abilitate pe care o vor folosi și mai departe în viața de zi cu zi. Prin aceste jocuri își dezvoltă multe calități, cum ar fi coordonarea, orientarea în spațiu și percepția vizuală. Totodată, dacă este mai greu de rezolvat, copilul învață că are nevoie de perseverență pentru a-și îndeplini scopurile.