De la vârste foarte mici, copiii încep să-și exploreze corpul. Uneori, pot părea chiar că își fac rău, dar, în cele mai multe cazuri, este doar modul lor de a se testa și a vedea cum se comportă anumite părți anatomice. Totuși, există anumite lucruri normale. Învață să le deosebești și să reacționezi potrivit.

Citește și: Masturbarea la copii. De ce fac asta și cum să reacționezi

Joaca cu propriile organe sexuale la copii. Curiozitate naturală

Există anumite lucruri pe care le fac copiii între doi și șase ani, care sunt normale. Totuși, nu sunt comportamente acceptabile în public . De aceea, este bine să-ți înveți copilul cu blândețe și să-i spui ceea ce este în regulă și ceea ce este nu. De exemplu, micuții tind să-și atingă organele sexuale acasă, dar și în public, își arată părțile intime sau încearcă să-și vadă părinții în pielea goală. Toate acestea sunt doar curiozități naturale.

Citește și: Plăcerea sexuală poate aduce neplăceri, mai ales în luna iubirii

Joaca cu propriile organe sexuale la copii. Copilul, ființă sexuală

”Copilul este de la naștere o ființă sexuală”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Explorarea propriilor organe este normală. Dacă îți vezi micuțul făcând asta, nu este cazul să-l cerți sau să-i interzici să se comporte așa. Astfel, vei crea doar sentimente de vinovăție, rușine și tabuuri. Sigur, îi poți îndrepta atenția spre alte lucruri. Dacă are curiozități, răspunde-i clar la întrebări, fără să intri în detalii”, adaugă specialistul.

Citește și: 10 efecte negative pe care le are un divorț asupra copiilor

Joaca cu propriile organe sexuale la copii. Când nu e în regulă

Ar trebui să recunoști un comportament care nu este dezirabil și care depășește curiozitatea normală. Acestea ar putea să-l pună pe copil la risc, dar și să semnaleze faptul că ar fi putut fi supus unui abuz sexual. Fii atentă și mergi cu micuțul la un specialist, dacă:

– atingerile apar des și nu-l poți distrage;

– își cauzează răni;

– sunt asociate cu (auto)agresiune fizică;

– mimează acte sexuale.

Joaca cu propriile organe sexuale la copii. Jocuri de explorare

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”În general, până la cinci-șase ani, apar jocurile de explorare, de conștientizare a propriului corp. Nu este vorba aici de plăcere sau autosatisfacere. Ele se intensifică de la 6-7 ani. Uneori, sunt practicate în doi, cu alți copii. Cei mai mulți ajung abia în adolescența să descopere sexul sau autosatisfacerea. Este interesant să afli și punctul de vedere al copilului, de ce face asta. Răspunsul ar putea fi din curiozitate, plăcere, plictiseală etc. Este util să-i explici orice ne întreabă. Păstrează-ți simțul umorului. Consultă un terapeut în cazul în care consideri că acest comportament apare prea des sau este nefiresc. În niciun caz nu-l certa. Nu fi nervoasă când îl vezi că face asta. Nu-i interzice și nu-l amenința sau pedepsi,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com