Pare că nu poți spune că e prea multă dragoste într-o relație. Totuși, există persoane, mai ales femei, despre care se poate spune că iubesc prea mult. Dragostea devine dependență. Este vorba, mai degrabă, de un mod bolnăvicios de a se purta, de a accepta orice sau de a încuraja viciile partenerului.
Există persoane care aleg un partener cu probleme grave, crezând că îl vor schimba. Ele consideră, de exemplu, că dragostea îl va face să renunțe la băutură sau vor reuși să-l facă să treacă peste stările depresive. Prea târziu își dau seama că nu vor reuși nimic și vor intra într-un cerc vicios în care, în loc să-l salveze, ajung să-i întrețină problemele. Și dragostea devine dependență. De exemplu, soția unui alcoolic îi va cumpăra chiar ea vodca pe care el și-o dorește. Prea multă iubire, în acest caz, înseamnă să îndure prea multe de la el și să nu aibă discernământ.
Poveste de viață: Soție la 15 ani? Dragostea e o lecţie grea, dar poate fi învăţată în timpul
Dragostea devine dependență la persoanele nesigure
Există alte persoane care își manifestă prea mult afecțiunea, trezind exasperarea celuilalt. Poate fi un mod inadecvat de a reacționa, cauzat de teama de abandon. ”Nu iubirea în exces dăunează, ci mai curând lipsa de iubire care poate lua forma unei afecțiuni excesive”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. ”În primul rând este bine ca amândoi să stabilească ce înseamnă pentru ei prea mult și cum definesc ei dragostea”. Unul dintre parteneri se poate plânge că celălalt ”îl sufocă”. Poate îl sună prea des, poate este gelos. Poate îi cere celuilalt dovezi nenumărate de iubire, pe care el nu e dispus să le arate. Toate acestea dovedesc comportamentul unei persoane nesigure, care e disperată să nu-și piardă iubitul. Dar tocmai acest mod de a fi poate duce la despărțire.
Citește și: Dependența de droguri distruge viețile tuturor