Fără așteptări nerealiste

Pshiholog dr. Gabriela Marin spune că problema apare, de obicei, chiar la începutul unei relații. De cele mai multe ori, intrăm într-o poveste de iubire, fără să ne cunoaștem bine partenerul și cu așteptări nerealiste. În plus, se întâmplă să nu ne cunoaștem bine nici pe noi înșine. Primul pas ar fi să ne dăm seama ce ne dorim de la bărbatul de lângă noi. Putem face o listă cu lucruri pe care nu le-am accepta niciodată. Apoi, ar trebui să avem tăria necesară să nu intrăm într-o relație, dacă vedem că el are unul din defectele cu care nu ne împăcăm. Pe de altă parte, ar fi bine să învățăm să închidem ochii la micile imperfecțiuni, care nu sunt chiar atât de importante pentru noi.

Acceptă-te pe tine însăți

O altă greșeală pe care o facem este că nu ne iubim pe noi înșine și așteptăm ca celălalt să ne iubească, pentru ca să ne simțim bine în pielea noastră. În acest caz, orice minut în care nu primim atenție de la el ne face să suferim. De exemplu, faptul că merge la meci în fiecare săptămână se transformă într-o tragedie. Pe de altă parte, „îl putem accepta mai ușor pe cel de lângă noi, atunci când ne acceptăm pe noi înșine”, ne atenționează psihologul. Ar trebui să facem acest lucru și, astfel, nesiguranța și posesivitatea nu ne vor mai da atât de furcă.

Nu fi prea exigentă

Dacă, pe de altă parte, ai tendința să fi mai îngăduitoare cu tine însăți și mai puțin tolerantă cu el, vânându-i orice mică greșeală, gândește-te și acceptă că suntem diferiți, că avem moduri diferite de a face lucrurile sau de a ne relaxa. De pildă, de obicei, bărbații nu sunt prea îndemânatici la treburile casnice. Apreciază-l dacă vrea să te ajute și nu-l critica dacă nu a ieșit totul perfect. Sau, dacă pe tine te relaxează o discuție de la suflet la suflet sau un film romantic, el ar putea simți nevoia să iasă la o bere cu prietenii pentru a scăpa de stres. Acceptă-i micile escapade cu băieții și nu face din țânțar armăsar.