Superficialitatea aduce nefericire

În opinia psihoterapeutului, „avantajele căsniciei sunt cele ale unei relații stabile pe termen lung, pe care te poți baza. O pă rere des întâlnită este că dezavantajul principal al mariajului e că generează mo no tonie și că amândoi ajung să fi e foa rte previzibili unul pentru celălalt. Din cauza acestor prejudecăți, multe cupluri se cunosc doar superfi cial chiar și după o conviețuire îndelungată”. Această atitudine duce la formarea unor stereotipuri despre partener și despre căsnicie, care, în timp, erodează sentimentele. Tedy Creștin remarcă faptul că „unul dintre ei poate ajunge foar te critic, iar celălalt defensiv. Acesta din ur mă încearcă să se apere sau se retrage și devine neimplicat. Apoi, apar și disprețul și dorința conștientă sau nu de a se despărți. Dar, chiar dacă cei doi aleg să se despartă pentru a găsi pe cineva «mai potrivit și mai interesant», viziunea lor va rămâne aceeași și se va perpetua în următoarea relație, ceea ce va duce la aceleași rezultate dezastruoase”.

Schimbă abordarea

Dacă ți se pare că viața de cuplu te plictisește, trebuie schimbată abordarea și nu soțul. Specialistul este de părere că „ar trebui să începi prin a conștientiza că nu știi totul despre celălalt și că există întotdeauna vise sau aspirații neexplorate, la care nu sunteți încă părtași. De la a învăța o limbă străină și până la a pescui, de la a dansa tango și până la a găti ceva inedit împreună, puteți descoperi noi domenii în care să deveniți coechipieri și să vă îmbogățiți relația. Cred că o măsură a cunoașterii partenerului este și numărul și intensitatea confl ictelor. Dacă ele sunt puține și puțin intense, aș spune că îți cunoști bine soțul”, este de părere psihoterapeutul. Chiar dacă nu sunt probleme majore, pentru a vedea dacă îți cunoști bine soțul, pune-i întrebări, fi i curioasă și vorbește mai mult cu el. Ai putea să începi un joc care v-ar putea face legătura mai pasionantă: în fi ecare săptămână încearcă să afl i ceva nou despre el și surprinde-l, la rândul tău, cu ceva neașteptat.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin, www.adaptabil.co

SINCERITATEA, ABSOLUT NECESARĂ

„În fazele de început ale relației, ar fi ideal ca partenerii să fie cât mai sinceri unul cu celălalt. Chiar dacă pe termen scurt ei își pot «camufla» defectele, pe termen lung, acestea ies la iveală. Consider că nu ai cum să nu fii sincer într-o legătură pe termen lung, pentru că nu îți poți ascunde cusururile la nesfârșit. Comunicarea sinceră și autentică stă la baza oricărei căsnicii solide. Este bine să avem cât mai multe activități pe care sa le facem împreună, să împărtășim momentele de entuziasm, de fericire, de pasiune. Îți poți lăsa soțul să îți vadă vulnerabilitățile, dependențele, punctele slabe, să fie alături de tine în situațiile de criză, să îți vadă îndoielile, slăbiciunea, ce decizii iei și de ce. Sigur că îți trebuie o doză foarte mare de curaj.”

Sursa foto: britneyhiggsphotography.com