Cauzele iritațiilor la bebeluși

Cu toate că iritațiile pot părea similare la o primă vedere, cauzele lor sunt diverse; cele mai comune includ:

 

  • Alergiile. Una din manifestările alergiilor constă în reacții la nivelul pielii. Alergeni comuni includ anumite tipuri de alimente, medicamente și înțepăturile insectelor.
  • Infecțiile. Unele iritații sunt cauzate de infecții bacteriene, însă bacteriile nu sunt singurele responsabile pentru infecții. Anumite virusuri și ciuperci pot cauza și ele iritații.
  • Substanțele iritante. Unele substanțe pot funcționa ca iritanți pentru pielea bebelușului. Acestea pot include saliva și murdăria din scutec, dar și unii detergenți sau anumite loțiuni de piele.

 

3 tipuri comune de iritații ale pielii și cum le poți preveni

Dermatita de scutec

Dermatita de scutec se referă la acele iritații care apar în zona scutecului. Atât tipul scutecului, cât și modul în care este purtat influențează declanșarea dermatitei de scutec. Spre exemplu, umezeala prelungită este un factor în apariția iritației. Prin urmare, este important atât să schimbi scutecele la timp, cât și să alegi un scutec care să absoarbă și să rețină bine umezeala. Totodată, asigură-te că nu îl strângi prea tare scutecul, acesta fiind un alt factor pentru iritații.

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare după expunerea prelungită la o substanță iritantă sau la un alergen. Aceasta se poate manifesta prin erupții roșiatice, umflături sau piele uscată. Dermatita de contact se poate preveni doar prin evitarea elementului iritant. Bineînțeles, până când bebelușul nu are dermatită de contact, nu vei ști care sunt acele substanțe la care nu reacționează bine. Preventiv, e bine să eviți ca pielea sa să aibă contact cu etichetele sau diferite ornamente, cum ar fi cele metalice, de pe hăinuțe.

Urticaria acută

Urticaria poate fi de multe tipuri, însă cel mai frecvent, în cazul bebelușilor, avem de-a face cu reacții alergice. Urticariile pot fi declanșate de alimente care au un risc mai mare de a declanșa alergii, cum ar fi laptele, căpșunele sau nucile, dar și de medicamente sau de înțepături de insectă. Prin urmare, prevenirea urticariei acute presupune nu doar urmărirea unor substanțe care ating pielea, ci și introducerea cu grijă a alimentelor noi în alimentație.

Reguli generale pentru a-ți proteja bebelușul împotriva iritațiilor

  1. Spală hainele noi ale copilului, înainte să le poarte pentru prima dată.
  2. Nu-i face baie copilului în fiecare zi, deoarece riști să îi usuci pielea (e preferabil să faci acest lucru de trei ori pe săptămână).
  3. Curăță-i pielea celui mic de fiecare dată când este nevoie. Orice zonă care a fost expusă la murdărie sau la lichide precum laptele, transpirația sau saliva trebuie curățate.
  4. Folosește loțiuni hidratante speciale pentru bebeluși, în special după baie.
  5. Controlează nivelul de umiditate din locuință: în lunile de iarnă, e posibil să ai nevoie de un umidificator.
  6. În primele 6 luni, nu expune copilul la razele soarelui în mod direct. Pielea lor produce mai puțină melanină și este mai sensibilă la razele soarelui din această cauză, potrivit The Bump.

Sursă foto: Shutterstock