Mulți părinți ar vrea să știe cum să-și învețe copilul să-și ceară iertare și cum să se comporte atunci când acesta face lucruri care îi rănesc pe ceilalți, fizic sau emoțional. În aceste situații o simplă scuză nu este de ajuns pentru a schimba comportamentul acestuia.

Iată trei moduri de a-ți învăța copilul să-și ceară iertare și să devină mai responsabil pentru faptele lui.

Fii atentă la ”Îmi pare rău dar..”

Copiii, dar și adulții, pot folosi scuzele ca un pretext pentru a-și justifica acțiunea și de a da vina pe altcineva. De exemplu, ar putea să spună: ”Îmi pare rău pentru ce am făcut, dar tu m-ai enervat” sau ”Îmi pare rău că l-am lovit, dar el a început!”. Dacă micuțul tău are acest obicei, nu-i accepta scuzele. Învață-l să-și schimbe acest mod de exprimare. În loc să spună ”Îmi pare rău, dar…” poate să zică ”A fost greșit din partea mea să… Data viitoare…”. De exemplu, poate spune ”a fost greșit să-ți vorbesc urât. Altă dată nu o să mai fac.” Nu-l sancționa dacă nu adoptă din prima noua formulă. Este nevoie de practică pentru a-și însuși un obicei nou. Dar este nevoie să există o consecință a faptelor lui – bune sau rele. Aceasta îl va motiva să ia o decizie mai bună data viitoare.

Copilul tău este capul răutăților la școală? Află de la psiholog ce este de făcut!

Învață-l să-și îndrepte greșeala

Doar scuzele nu sunt, de multe ori, de ajuns. Chiar și când este vorba de niște vorbe, tot poate face ceva mai mult decât să-și ceară iertare. De exemplu, dacă a jignit un profesor, l-ai putea pune să scrie o scrisoare în care să-și ceară scuze și să spună cum se va purta diferit în viitor. Iar aceasta nu va opri consecințele negative pe care le va mai suporta la școală. Poate nu va mai merge într-o excursie, va avea o notă mai mică etc.

Acordă-i timp să învețe să-și ceară iertare

Copiii pot face lucruri care ne pot răni sau dezamăgi. Este în regulă să te simți așa la momentul respectiv. Nu ar trebui însă să reacționezi violent. Dar nici nu vei reuși probabil, să-ți ascunzi total frustrarea. El va observa că nu ești fercită. Copiii nu suportă să vadă că și-au dezamăgit părinții. S-ar putea să spună ceva de genul ”Mi-am cerut iertare, acum ce mai vrei?”. Dacă deja ți-ai exprimat părerea și l-ai făcut să suporte consecințele, nu mai este cazul să-l împovărezi cu nemulțumirea ta. Mai bine vorbești cu altcineva ca să-ți exprimi frustrarea. Acordă-i timp de schimbare și nu îl admonesta imediat, mai ales dacă vezi că se străduiește să se schimbe.

Poate te-ar interesa să citești și: Reguli vechi, valabile și în familia modernă

Sursa foto: shutterstock.com