În ziua de azi, este tot mai greu să pui bani deoparte. Dar cu atât mai mult mai, îți oferă satisfacție și un anumit confort psihic dacă reușești. Și este nevoie ca întreaga familie să se implice. Iar copiii vor învăța o lecție neprețuită și vor ști și pe viitor cum să economisească. 

Și vei sta mai liniștită și nu te vei mai stresa dacă apar cheltuieli neprevăzute. Află câteva trucuri prin care poți economisi, chiar dacă nu câștigi foarte mult. Totul este ca tu și soțul tău să fiți de acord în această privință și să-i învățați și pe cei mici ce înseamnă valoarea banilor.

Cum pot învăța copiii să economisească

”A gestiona un buget comun presupune nu doar să decizi ce facturi plătești mai întâi, ci și să faci cristina radulescu-ion psihologeconomii sau chiar investiții. Este bine ca ambii soți să știe în fiecare moment cum stau finanțele familiei, astfel încât să nu existe suspiciuni și frustrări. Consultă-ți partenerul în privința cheltuielilor pe care le faci. În plus, învațăți-vă copiii să fie responsabili financiar. De exemplu, îi puteți ajuta să stângă bani pentru a-și cumpăra lucruri pe care și le doresc, dar care nu sunt neapărat necesare. Dați-le o anumită sumă, lunar, dar pe care să și-o cheltuiască ei cum vor. Aceasta poate fi și bursa sau alocația. Dacă îi vor cheltui pe toți de la început, restul timpului până la următorul ”salariu” nu își vor mai putea cumpăra nimic. Ori dacă aleg să strângă pentru un anumit lucru mai scump pe care și-l doresc, se vor gândi mai mult pe ce vor da banii. Își vor da seama ce înseamnă un lucru inutil, dar pe care l-ai cumparat compulsiv, cheltuind foarte repede banii pe care i-ai strins foarte greu. Este ca o lecție de viață servită fără ceartă. Poți face doar constatările tale pentru a-l ajuta să înțeleagă și să tragă o învățătură. Așa că, pe viitor, înainte de a cumpăra un lucru, se va întreba: îmi trebuie neapărat? Nu cumva cu această sumă îmi pot lua ceva mai util de care am nevoie?”

Sursa foto: 123rf.com