Numeroase cazuri de violență conjugală
În perioada 2010-2012, în România, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violență conjug ală. Și acestea nu sunt decât datele oficiale. Multe abuzuri se petrec în tăcere și nimeni sau aproape nimeni nu știe de ele. Conform unui sondaj realizat de INSCOP Research în iulie 2013, 43,5% dintre români „au auzit printre cunoștințe sau în zona în care locuiesc de ca- zuri de violență în familie”, iar 12% au ales să nu răspundă la această întrebare. În spatele acestui refuz se află, mai mult ca sigur, suferința de a trăi un abuz. O altă cifră îngrijorătoare: 800 de femei au murit, în ultimii ani, în țara noastră, din cauza violenței domestice.
Cuceritor și manipulativ
Oameni agresivi se găsesc peste tot. Comportamentul abuziv pare să nu țină cont de origine etnică, rasă sau religie. Și dacă cei cu astfel de probleme ar fi ușor de identi ficat, nu ar mai fi atât de des în tâlnite conflictele. Dar, de multe ori, ei își cuceresc victimele, le manipulează și le izolează. Multe femei sunt despărțite de cei dragi de partenerul abuzator pentru a deveni total dependente de el. Cheia de a identifica un bărbat agresiv înainte ca acesta „să-și arate colții” este să în țelegi că violența este un comp ort a- ment des întâlnit la cei care vor să-i controleze pe ceilalți cu orice preț. De multe ori, ei provin din familii în care au fost victime ale abuzului și în copilărie s-au simțit neputincioși.
Moduri de a-l testa
Contrazice-l sau refuză să faci ceea ce te roagă și vezi cum reac ționează. Un tip care are pot en țial să devină violent se va enerva, te va acuza că l-ai in sultat etc. Un om care nu are astfel de probleme poate va intra într-o polemică, dar, după aceea, fie va ceda, fie va închide subiectul. O persoană echilibrată va accepta că poți avea și alte păreri și va respecta faptul că tu iei decizii în ceea ce te privește. Fii atentă și la cum vorbește și cum se poartă. Pentru cei agre sivi, lumea se învârte în jur ul lor. Povestesc mai mult (sau doar) despre ei înșiși, se gân desc în primul rând la binele și la dor ințele lor. Văd lumea în alb și negru: cei din jur sunt fie niște ratați, niște oameni cu care nu merită să te împrietenești, fie minunați. Pentru ei, cale de mijloc nu există. Fii atentă, pentru că, de cele mai multe ori, bărbații impulsivi sunt extrem de cuceritori. Au un farmec aparte și par să aibă maniere frumoase. Dar acestea nu sunt trăsături adevărate, ci „unelte de a-și atrage în plasă victimele”. Sunt, de asemenea, foarte geloși.
Semne care dau de gândit
„Sunt multe semne care îți pot arăta că un bărbat este violent. Fie te izolează (pe motiv că te vrea doar pentru el), fie are așteptări nerealiste de la tine (să fii perfectă, să fii mereu binedispusă etc.). E gelos, irascibil, are în istoricul personal episoade în care a fost brutal. Să nu crezi că dacă a dat în fosta prietenă, în mama lui sau într-un vecin care l-a enervat, cu tine nu va proceda la fel. Dacă ai ajuns în postura de victimă a partnerului tău, nu accepta să se întâmple și a doua oară. Cere ajutorul și nu păstra tăcerea. De cele mai multe ori, victimele se simt vinovate. Consideră că au pățit-o pentru că l-au enervat pe agresor ori nu spun pentru că se tem că nu vor fi crezute. Aceste gânduri sunt dublate de sentimentul de rușine, așa că aleg să păstreze taina.”
Prim ajutor
Dacă deja ești sub dominația unui bărbat abuziv, nu uita că ai la cine să apelezi. Direcția Generală de Asistență Socială și Pro tecția Copilului și nenumărate ONG-uri oferă ajutor victimelor violenței în familie. Iată și câteva date de contact utile:
- Proiectul „Alege demnitatea” – 031.417.1888; www. alegedemnitatea.ro;
- Asociația Telefonul Copilului – 116.111;
- Fundația Estuar – Locuințe protejate 0753.088.678; e-mail: [email protected]