Carantina poate presupune să nu ieși din casă două sau mai multe săptămâni. Pe unii dintre noi, ne ia prin surprindere și ne trezim prizonieri în propriile apartamente alături de familie. Chiar dacă sunteți asimptomatici sau testele Covid ies negative, tot este o situație stresantă.

În alte cazuri, puteți ieși din casă, dar mișcările sunt limitate. Chiar dacă este un moment în care putem petrece mai mult timp alături de cei dragi, situația este una generatoare de stres și de mici conflicte.

Citește și: Locuiești cu fiica sau fiul adult? Cum să vă împăcați

Intimitatea în condiții de carantină. Programarea ”întâlnirilor”

Intimitatea cu soțul este un strop de normalitate în aceste vremuri anormale. Ajută și la combaterea stresului și îți poate da energia de care ai nevoie să mergi mai departe. A programa partidele de amor pare să fie moartea pasiunii. Totuși, în aceste condiții poate fi o soluție. Ar putea fi un mod de a rupe cumva din monotonia zilelor de lockdown și ar putea fi un moment pe care să-l anticipați cu bucurie și care să vă dea putere să rezistați în restul timpului.

Este un mod de a vă conecta ca și cuplu. Bineînțeles, ar ajuta și un dialog de seară la lumina lumânărilor, ciocnind un pahar de vin. Specialiștii sunt de părere că și în alte perioade programarea vieții intime ar putea fi o soluție pentru cei care suferă de obicei de stres, oboseală și se simt copleșiți. E indicat ca fiecare cuplu să discute despre frecvența ideală și să stabilească întâlniri.

Intimitatea în condiții de carantină. Imaginație și creativitate

Intimitatea în condiții de carantină este greu de obținut și cere multă creativitate în condițiile date. Noaptea poate fi cea mai bună perioadă a zilei, dar nu pentru toți. Unii dorm cu copiii în cameră, iar alții sunt prea epuizați după o zi lungă. Dacă acesta este și cazul vostru, vă veți asigura că micuții au ceva de făcut, iar adulții din casă nu vor intra ca din întâmplare peste voi.

Bineînțeles, ideal este să te poți închide un dormitor pentru ”odihna de după-amiază”. Dacă nu ai această posibilitate, e nevoie de ceva imaginație. Ar fi bine ca micuții să aibă o activitate care să-i acapareze și să știe că nu trebuie să vă deranjeze. Este nevoie să fiți atenți și totul trebuie să se desfășoare pe cât posibil în liniște, dar un film cu multe momente muzicale zgomotoase ar putea să mai scadă din vigilența juniorilor.

Timp pentru tine

Dacă stăm tot timpul în casă, chiar dacă nu e vorba de carantină, ci că doar suntem în telemuncă, ne poate face foarte neglijenți cu felul în care arătăm. Intimitatea în condiții de carantină nu înseamnă să renunți la orice fel de cochetărie. Îmbracă-te ca și cum ai merge la birou sau în oraș. Machiază-te și nu uita să te parfumezi. Bineînțeles, momentele în care ești singură ar fi bune și ele. Este ideal să ai timpul tău în care să te epilezi, să-ți faci unghiile, să citești o carte sau să… stai pur și simplu.

Citește și: Ghid de supraviețuire cu copiii în izolare. Cum ții un copil mic și activ în carantină

Diplomație cu socrii

Relația cu părinții sau socrii poate fi și ea dificilă dacă locuiți cu ei în condiții de lockdown. Intimitatea în condiții de carantină poate fi aproape imposibilă dacă sunt prea intruzivi. În cazul în care aveți anumite lucruri pe care să le discutați, ar fi bine ca fiecare să-și abordeze proprii părinți. Discută cu soțul tău să le atragă atenția alor săi, dacă este cazul. Încearcă să stai, pe cât posibil departe de conflicte și lasă de la tine când e cazul. Gândește-te că este doar o periaodă de timp, după care situația se va relaxa. Știi deja care sunt situațiile care declanșează un conflict așa că mai bine le ocolești. Stăpânește-ți nervii și pune cât mai puțină emotivitate în relația cu seniorii. Dacă nu te poți feri și disputa a izbucnit fii cât mai cerebrală și nu pune paie pe foc. Nu înseamnă să renunți la punctul tău de vedere, ci să îl exprimi cât mai calm și mai logic. Păstrează politețea și nu spune lucruri pe care apoi le vei regreta.

Citește și: Cum să înveți copiii să respecte intimitatea celor din jur

Intimitatea în condiții de carantină. Ordine și organizare

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Condițiile de carantină necesită mai multă organizare internă a locuinței, mai multa ordine, curățenie, program, etc. În funcție de vârsta copiilor și gradul lor de înțelegere, familia poate decide să organizeze un consiliu al familiei, care adună săptămânal toți membrii familiei peste o anumita vârsta ca să își spună problemele și să decidă despre anumite lucruri comune care îi afectează pe toți cum ar fi curățenia, orele de liniște, vizitatorii, etc. Dacă vei proceda așa, vocea tuturor membrilor este ascultată și toți participă la luarea hotărârilor. Astfel, vor fi mai multe șanse ca ei să se conformeze regulilor, pe care ei înșiși le-au propus și aprobat,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com