Micuțul poate fi ademenit în scopuri sexuale de pedofilii ”deghizați” pe internet în copii de vârsta lui. Copilul tău poate să accepte întâlniri cu oameni pe care i-a cunoscut pe internet, poate citi sau vedea lucruri care să-l șocheze și care să-l perturbe emoțional. De aceea, e bine să fii informată și să-l protejezi de eventualele pericole care îl pot pândi pe internet.

Discută sincer cu el

Explică-le copiilor că pot veni la tine pentru ajutor în cazul în care vor să rezolve o problemă. Asigură-i că nu îi vei pedepsi sau nu le vei reduce privilegiile privind timpul petrecut la computer, jocurile sau utilizarea telefoanelor din cauza acțiunilor unei alte persoane.

Raportează imediat un atac

Raportează orice comportament necorespunzător către conducerea școlii (dacă implică un alt elev) sau furnizorul de telefonie mobilă sau Internet. De exemplu, atunci când utilizezi serviciile sau programele software Microsoft, caută opțiunea ”Raportează Abuz”.

Îl protejezi prin îndrumare, nu prin control

Îi poți ajuta să își dezvolte aptitudinile și principiile morale necesare pentru a face față unor astfel de situații. Roagă-i pe copii să îți arate în mod regulat site-urile pe care le vizitează, paginile pe care le creează, jocurile pe care le joacă, despre ce discută și cu cine. Dacă dorești să utilizezi un program de monitorizare pentru siguranța familiei, anunță-i și pe ei.

Negociază reguli clare pentru folosirea internetului

Negociază reguli clare privind utilizarea Internetului adaptate vârstei copilului tău și valorilor familiei. Discută despre tipurile de site-uri care sunt interzise, precum site-urile sociale care nu sunt adecvate copiilor sub 13 ani. Discutați despre informațiile care nu trebuie împărtășite cu străni și stabiliți limitele de respect în comunicarea cu alte persoane.

Protejează-l de hărțuirea online

Fii atent la semnalele hărțuirii online (de exemplu un copil supărat când este online sau reticent să meargă la școală). Discută cu copiii despre cum să trateze această problemă și cum îi poți ajuta. De asemenea, explică-le că hărțuirea online nu este permisă și arată-le în mod clar care sunt consecințele.

Fii administratorul propriului computer

Află cum accesând: aka.ms/user-accounts. Protejează-ți computerul împotriva amenințărilor care apar pe Internet. Actualizează-ți programele (inclusiv browser-ul) prin funcția de actualizare automată. Instalează programe software antivirus și antispyware legale. Nu dezactiva sistemul de protecție firewall.

Sursa foto: 123rf.com