Inteligența emoțională la copii este foarte importantă. Copiii cu inteligență emoțională ridicată înțeleg instinctiv nevoile și reacțiile persoanelor din jurul lor (copii, adulți etc.) și reușesc să obțină maximum de beneficii din relațiile sociale, prin adaptarea comportamentului în funcție de context.

Citește și: Copiii moștenesc inteligența de la mame, spun cercetătorii

Inteligența emoțională la copii se cultivă în familie

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, Inteligența emoțională la copii este o calitate care se cultivă. Educația copiilor din generațiile actuale trebuie adaptată la noile rigori și standarde internaționale, iar mijloacele clasice de predare-învățare nu mai satisfac nevoile lor în modul în care o faceau în generațiile anterioare.

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.ro“Copiii care se simt valorizați și respectați în familie au rezultate mai bune la şcoală. Au mai mulţi prieteni şi trăiesc vieţi mai sănătoase, mai fericite. Părinții au rolul de a oferi protecție, susținere, apreciere, acceptare, înțelegere și iubire necondiționată. Inteligența emoțională se cultivă prin aceste valori, nu prin critică în exces, amenințări, șantaj emoțional sau chiar bătaie. În cazul în care un copil este educat în spiritul criticii în exces sau cu bătaie, trauma lui se va sedimenta și se va acutiza la maturitate. Dacă la început se teme de părinte, mai târziu învață să devină agresiv, să îl înfrunte. Apoi va deveni agresiv în orice conjunctură”, psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: „Jocuri de jucat toamna” de Mirela Retegan, o carte pentru copii și părinți

Inteligența emoțională la copii. Micuții învață repede

Specialistul în psihologia copilului afirmă că, din practica de specialitate, a observat că atunci când lucrează cu cei mici, aceștia sunt destul de ușor de modelat. Cei mici învață rapid bunele maniere și le aplică în viața de zi cu zi. Au o încredere sporită și devin sociabili. În momentul în care se lucrează doar cu copilul, iar acasă, părinții nu își schimbă comportamentul parental toxic, copilul are mari șanse să se întoarcă la obiceiurile vechi, care-l vor afecta mai târziu, la maturitate. Deci, inteligența emoțională la copii este direct proporțională cu inteligența emoțională a părinților lor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com