Dacă crezi că ești insuficient de bună, este posibil ca bărbatul să te umilească și să te desconsidere. Astfel, îți pierzi încrederea în tine însăți. În alte cazuri, există femei care nu au încredere în sine din cauza unor experiențe negative din trecut. Ele își proiectează neîncrederea pe relația actuală.

Citește și: Relația cu soțul după ce copiii au plecat de acasă. Cum se poate îmbunătăți

Crezi că ești insuficient de bună pentru partener? Problemă cu stima de sine

Femeia care crede că este insuficient de bună pentru partener, ”are o problema cu stima de sine. Din moment ce el a ales-o pe ea și invers, de ce ar considera că nu este suficient de bună?”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin adăugând: ”aș îndemna-o să mediteze asupra unor întrebări. Cum a ajuns la această concluzie? Prin discuții, comparații, prin comportamentul bărbatului față de ea? Cum decurge relația cu el? Soțul domină relația? Se poartă condescendent cu ea, o umilește, o tratează ca pe o ființă inferioară, nu o respectă, îi dictează ce să facă și cum?”.

Citește și: Cum să-ți surprinzi partenerul cu ocazia evenimentelor speciale. Sfaturi pentru femeile care preiau inițiativa

Crezi că ești insuficient de bună pentru partener? Află ce gândește el cu adevărat

Dacă crezi că ești insuficient de bună pentru partener, specialistul te sfătuiește ca, ”în primul rând, ar fi bine să discuți sincer și deschis cu partenerul. Vezi dacă nu cumva sunt doar temerile și interpretările tale sunt și reproșuri precise ale lui. Dacă este a doua variantă, află și ce anume îl deranjează. Există numeroase nuanțe. Poate își dorește o femeie care să gândească mai matur, poate să fie mai independentă, să se aranjeze mai mult, să gătească mai bine etc.

Cel mai bine ar fi să afle de la el ce îl nemulțumește și dacă îl nemulțumește ceva. Până atunci, ar fi bine să nu-și mai compare relația cu altele trecute sau cu alte persoane și să tragă concluzii singură”. În orice caz, este bine să-ți consolidezi stima de sine. Nu înseamnă să te mândrești fără rost cu calități pe care nu le ai și să-ți clădești doar o imagine mai bună, ci să-ți dai seama cu adevărat cine ești și cât valorezi.

Vezi cât de importantă este stima de sine într-o relație

Crezi că ești insuficient de bună pentru partener? Cunoaște-ți calitățile

Scrie pe hârtie calitățile, dar și defectele tale. Roagă câteva persoane apropiate să te ajute. Apoi, vei face un plan pentru a-ți dezvolta calitățile și de a diminua defectele. Nu-ți pune obiective nerealiste și nu fii prea autocritică. Învață să te bucuri de ceea ce ai și să ceri ajutorul atunci când o anumită problemă te depășește. Nimeni nu s-a născut învățat, așa că nu are de ce să-ți fie rușine că nu le știi pe toate.

Pentru a te simți mai bine, ai grijă și de exteriorul tău. Atunci când ești conștientă că arăți bine, ai mai multă încredere în tine însăți. Găsește un hobby pe care-l faci cu plăcere și care-ți pune în evidență aptitudinile. Fă-ți timp pentru a-l practica. Uită-te bine în jurul tău și vezi care este femeia pe care o admiri cel mai mult și cu care ai vrea să semeni. Petrece mai mult timp cu ea și încearcă să-i afli ”secretul”. S-ar putea chiar ea să ți-l dezvăluie.

Crezi că ești insuficient de bună pentru partener? Investește în tine

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Este util să afli de la soț ce i-a plăcut la tine la început și ce-i place în continuare, care sunt punctele tale forte și ce apreciază mai mult la tine. Bineînțeles, vei face eforturi să-ți menții aceste calități. Dacă există și aspecte negative, le puteți discuta împreună și puteți face un plan pentru îmbunătățire. Cel mai bine ar fi să discutați și să decideți împreună. Nu încerca să tragi concluzii de una singură. Altfel, vei ajunge la idei false de și vei acționa în consecință. De asemenea, e util să te menții în formă psihic și fizic. Investește în tine, pentru a avea o stimă de sine crescută și o stare de bine. Ține minte: cu toții avem și calități și defecte, însă este bine să ajungem la o stare de acceptare și de echilibru,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com