Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că „această situație este de natură să unească teribil de mult un cuplu sau, dimpotrivă, să-l dezbine. Este nevoie de multă maturitate emoțională și de sprijin specializat pentru a reuși să treci prin această grea încercare”.

Probleme emoționale în cuplu

Orice cuplu infertil se confruntă cu o serie de probleme emoționale cum ar fi scăderea încrederii în sine (a fiecărui membru, dar, mai ales, a persoanei infertile), lipsa de speranţă, grave sentimente de vinovăție, afectarea modului în care se relaționează în cuplu, disperare și deznădejde. Cei doi percep această lipsă ca pe o pierdere”, spune specialistul.

Lipsa copiilor, văzută ca doliu

În psihoterapie, este denumită perioadă de doliu. Așa că nu te aștepta să îți vezi de viață mai Cristina Radulescu-Ion psihologdeparte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și nu te speria. Este normal să treci prin momente dificile.

Există mai multe etape ale doliului: 

  • negarea, 
  • furia (revolta),
  • apoi urmează sentimentul de inutilitate, însoțit de teamă și resentimente,
  • în final, se ajunge la  resemnare și acceptare.

În toată această perioadă, cuplul se poate izola și simte neputința de a discuta cu alte persoane despre problema pe care o are. Apare insatisfacția maritală și, de cele mai multe ori când femeile sunt cele afectate de infertilitate, ele devin geloase și au un spirit critic exacerbat.

Sursa foto: 123rf.com / gmast3r