De ce să ne îndrăgostim de persoane nepotrivite? De ce oare ne pierdem interesul pentru o persoană, atunci când aflăm că și ea ne place? Se pare că nu doar bărbaților le place ”vânătoarea”. Pur și simplu, adrenalina pe care ți-o dă o nouă cucerire te face să simți că trăiești. Dar după ce ”prada” e cucerită, tot interesul se pierde.

Atunci când te plictisești repede…

Una din explicațiile pe care le dau psihologii este că persoanele folosite pentru ”vânătoare” nu sunt cele pe care le-am dori ca parteneri. Sunt ca un premiu dorit, care ne asigură că suntem suficient de buni și de doriți. Faptul că suntem plăcuți ne confirmă stima de sine. Dar oare cât este de etic să-l folosești pe celălalt doar pentru a te simți tu bine în pielea ta? Lacrimile și suferința celuilalt sunt un preț prea mare pentru a te simți bine.

De ce ne îndrăgostim de persoane nepotrivite

Pe de altă parte, de câte ori nu ai fost și tu în pielea victimei? Dar oare ce e de făcut ca astfel de situații să nu se mai repete în viața ta? Ar fi bine să te autoexaminezi și să vezi ce anume din personalitatea ta te face să fii o victimă, un ”vânător” sau să te regăsești în ambele ipostaze din când în când? Uneori, există și teama unui atașament pe termen lung. De aceea, unele persoane își aleg la nivel subconștient parteneri care au potențialul de a le face să sufere ori își pierd interesul imediat ce au cucerit bărbatul sau femeia dorită. Astfel, ajungem să ne îndrăgostim de persoanele nepotrivite.

Teama de a nu suferi din nou

Dacă te afli în această situație, ar trebui să fi, în primul rînd, sinceră față de tine însăți. Care au fost situațiile în care te-ai simțit părăsită și ai simțit că nu poți avea încredere în persoane apropiate? Ce influență au aceste evenimente față de tine acum? Gândește-te dacă nu cumva te afli în ipostaza de a goni dragostea din viața ta doar de teamă de a nu suferi.

Relație proastă cu tatăl

O altă situație foarte des întâlnită este de a încerca să refaci în relația de cuplu relația cu părintele de sex opus. Atunci când lucrurile nu au stat tocmai bine în copilărie, încerci în mod inconștient să remediezi lucrurile. De aceea, alegi o persoană care să-i semene și retrăiești alături de ea situații similare celor din copilărie.

De exemplu, multe femei care au avut tatăl alcoolic își găsesc un soț cu aceeași meteahnă. Scopul ei este de a-l ajuta să renunțe la viciu. Altele, care au fost părăsite de tată atunci când erau copii au tendința de a găsi bărbați care, mai devreme sau mai târziu, le vor părăsi. Autoanaliza, sinceritatea sau scrierea unui jurnal ar putea ajuta o persoană aflată într-o astfel de situație. De asemenea, psihoterapia și cursurile de dezvoltare personală pot fi de un real ajutor.

Sursa foto: shutterstock.com