Dr. psiholog Paige Harden și echipa ei au efectuat un studiu de amploare care investighează cum vârsta primei relații sexuale poate influența relațiile ulterioare și poate prezice cu o oarecare exactitate dacă persoana respectivă se va căsători sau nu, dacă va divorța, câți parteneri va avea de-a lungul vieții, cât de fericită va fi în dragoste, dar și cum va evolua din punct devedere al carierei și al banilor câștigați.
Studiu de amploare
După ce au intervievat 1659 de perechi de frați și i-au urmărit din adolescență (aproximativ 16 ani) și până la aproximativ 29 de ani, cercetătorii au ajuns la următoarele concluzii: cei care au început mai târziu viața sexuală (după 19 ani) au beneficiat de un nivel de educație mai crescut și au venituri mai mari decât cei care și-au început-o devreme (mai puțin de 15 ani) sau cei care au avut primul contact între 15 și 19 ani. Cei care fac parte din primul grup menționat au avut mai puțini parteneri, dar au mărturisit un nivel mai mare de satisfacție a vieții de cuplu și o mai mare stabilitate.
Maturitate și alegeri mai bune
Harden consideră că sunt mai multe explicații ale acestei situații. Cei care și-au început viața sexuală mai târziu ar putea avea anumite caracterisitici care să le provoace atât întârzierea relațiilor intime, cât și calitatea acestora. Ei pot fi mai selectivi și nu intră în relații care nu i-ar mulțumi. Există și posibilitatea ca, având primele contacte intime mai târziu și beneficiind de maturitatea vârstei respective, să știe să evite relațiile abuzive și să nu cedeze unor parteneri violenți. De aceea, au un risc mai mic de a rămâne cu traume și se pot bucura mai mult de relațiile ulterioare.